“Prognoze MMF dramatično povećane”: BiH očekuje pad ekonomije veći od prvobitno predviđanog

13.10.2020. | 17:27

Međunarodni monetarni fond (MMF) korigirao je svoju prognozu iz aprila ove godine, te umjesto najavljenih pet odsto sada predviđa da će pad BDP-a u BiH ove godine iznositi 6,5 odsto.

Na ovaj podatak prvi je upozorio ekonomski analitičar Draško Aćimović. Ovakva predviđanja Aćimović smatra katastrofalnim, navodeći da je kompletan Savjet ministara trebao podnijeti ostavke u momentu kada je to uradio ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić, koji je „prvi vidio da ne funkcioniše“.

“Prognoze MMF za BDP BiH su dramatično povećane, za čak 30 odsto na godišnjem nivou. Sa -5 na -6.5 odsto. To sam i najavio, kao što sam rekao i da će biti još gore ako ne dođe do ostavke Savjeta ministara na čelu sa predsjedavajućim Tegeltijom. Oni su direktni krivci i za katastrofalan izvještaj EU, i za ovaj dramatičan pad BDP-a”, ističe Aćimović.

On dodaje kako je pod hitno BiH potrebna ekspertska vlada, koja će imati podršku EU i koja će pod hitno započeti reforme, odnosno krenuti u borbu sa korupcijom i kriminalom, prenosi Avaz.

Oznake: Ekonomija, Prognoze