Prodaja stagnira: Cijene kuća u SAD zabilježile najveći pad u posljednjih 11 godina

21.05.2023. | 10:06

Prodaja nekretnina u SAD pala je u aprilu drugi mjesec zaredom, a cijene kuća su zabilježile najveći pad od 2012. godine, navodi se u izvještaju Nacionalne asocijacije prodavaca nekretnina.

Prodaja je pokazala izvjesnu dinamiku, porasla je u februaru nakon cijele godine pada usljed porasta kamatnih stopa, ali se taj zamah od tada ohladio.

U aprilu je prodaja nekretnina za stanovanje, koje uključuju porodične kuće, gradske kuće, kondominijume i zadruge, opala za 3,4 odsto u odnosu na mart. Takođe, prodaja je pala za 23 odsto u odnosu na prije godinu dana.

Pad prodaje u aprilu pokazao je da preokret u februaru, koji je okončao najduži niz zabilježenog pada prodaje kuća iz mjeseca u mjesec, bio samo kratkog daha. Kamatne stope su rasle u februaru i gurale su ka sedam odsto u martu.

Dok su sva četiri glavna regiona u SAD registrovala mjesečne i godišnje padove prodaje, padovi su i dalje veći u oblastima koje imaju najveću cijenu i koje su zabilježile najveći rast cijena u posljednjih nekoliko godina.

Prodaja na sjeveroistoku i srednjem zapadu pala je za 1,9 odsto u odnosu na mart, dok je prodaja na jugu smanjena za 3,4 odsto, a prodaja na Zapadu za 6,1 odsto u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjem nivou, prodaja na Zapadu je pala za nevjerovatnih 31 odsto, piše Telegraf.

Dobre vijesti za potencijalne kupce, cijene kuća nastavljaju da padaju. Srednja cijena za sve tipove stambenog prostora u aprilu je bila 388.800 dolara, što je za 1,7 odsto manje u odnosu na april 2022. godine. To je najveći pad cijena kuća od januara 2012. godine.

“Pad cijena se dešava u oblastima gdje postoji odliv ljudi, gdje je primetan snažan rast cijena života”, smatraju stručnjaci.

Oznake: Cijene, Kuće