Prisustvuju brojni zvaničnici: Počela svečanost povodom otvaranja Samita energetike

20.03.2024. | 12:36

U Trebinju je danas počela svečanost povodom otvaranja Samita energetike, koji će u naredna dva dana pod sloganom “Energetska povezanost zapadnog Balkana” okupiti najeminentnije stručnjake za energetiku iz regiona.

Svečanom otvaranju Samita, između ostalih, prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rudarstva i energetike Srpske Petar Đokić, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac, generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, brojni učesnici i stručnjaci.

Trodnevni Samit okupiće oko 1.000 učesnika iz 11 zemalja, kao i predstavnike 200 kompanija.

Ovogodišnji Samit će, kako su najavili organizatori, po sadržaju biti najpotpuniji i najraznovrsniji do sada, a među značajnijim temama biće ekspanzija obnovljivih izvora energije kao put ka završetku ere fosilnih goriva.

Na Petom Samitu će u sedam panel-diskusija i tri diskusije sa dva govornika biti obrađene najznačajnije teme iz oblasti energetike, poput energetskog povezivanja elektroprivreda u regionu i gradnje objekata obnovljivih izvora energije velikog kapaciteta.

Prvog dana Samita, nakon svečanog otvaranja, biće održana panel-diskusija o temi uključenja obnovljivih izvora energije u mrežu i proširenja kapaciteta energetskih mreža.

Naredni dan rezervisan je za tržište električne energije, trgovanje na berzama i panel-diskusija o gasu kao tranzitnom gorivu do 2050. godine, dok će u petak, 21. marta, biti panel-diskusija o solarnim elektranama na krovovima kuća.

Samit energetike u Trebinju organizuju “Elektroprivreda Republike Srpske” i kompanija “SET” pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, Ministarstva privrede i preduzetništva i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, a generalni sponzor je “Elnos grupa” iz Banjaluke.