Pregovori još uvijek na čekanju: Sindikat “ArcelorMitalla” traži veća prava

22.11.2023. | 14:11

Pregovaramo sa rukovodstvom firme o najboljem mogućem rješenju za više od 600 radnika koji trenutno nisu radno angažovani, rekao je Dario Antonić, predsjednik Sindikalne organizacije kompanije “ArcelorMittal” u Prijedoru.

Kako je kazao, jutros se sindikat sastao sa generalnim direktorom i menadžerskim timom, dok je za sutra planirano da se sastanu sindikati iz Prijedora i Zenice.

“Sindikat traži daleko veća prava za radnike za vrijeme njihove neangažovanosti nego što omogućavaju zakon i interni akti firme, jer je za vrijeme čekanja propisano 55 odsto plate, a u junu je, kada je jedan broj radnika bio na čekanju, rudnik isplaćivao 80 odsto plate”, objasnio je Antonić.

Istakao je da je dogovoreno i produženje pojedinačnog kolektivnog ugovora do kraja prvog kvartala 2024. godine, a koji ističe 17. decembra ove godine, prenose Nezavisne.

“Ovo znači da smo zadržali dostignuta prava, a u Zenici je upravo i nastao problem jer je njihov pojedinačni kolektivni ugovor vrijedio do maja, a novi nije ispregovaran. Najveći strah je neizvjesnost koliko dugo može trajati ova situacija, jer će nedonošenje dugoročnih odluka doprinijeti tome da radnici napuštaju firmu”, pojasnio je Antonić.

Saša Kukolj, predsjednik Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske rekao je da se Konfederacija sindikata RS odlučila obratiti Vladi Republike Srpske i da je interes Vlade da se uključi u rješavanje ovog problema.

“Podsjećamo da samo “ArcelorMittal” u Prijedoru mjesečno plaća 680.000 KM poreza i doprinosa za radnike. U ovom vremenu su ljudi primorani da rade dodatne poslove i kada imaju punu platu”, naglasio je Kukolj.

Podsjećamo, “ArcelorMittal” u Prijedoru je saopštio u ponedjeljak da su primorani da obustave process rada jer je jedini kupac “ArcelorMittal” Zenica prethodno obustavio proizvodnju zbog loših uslova koji vladaju na tržištu čelika.