Predstavnici MMF- poručili: Usvojiti novi zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma

19.05.2023. | 15:58

Predstavnici Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) naglasili su potrebu usvajanja novog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, čiji je nacrt u pripremi, a koji, kako je navedeno, predstavlja važan alat u borbi protiv korupcije u svakoj zemlji, te da bi njegovo usvajanje doprinijelo da izvještaj MANIVOL komiteta bude povoljan za BiH.

Predstavnici MMF-a upoznali su danas u Sarajevu članove Komisije za borbu protiv korupcije i kleptokratije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o procesu evaluacije koji u BiH sprovodi Komitet eksperata za ocjenu mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (MANIVOL komitet), kao i na vrlo ozbiljne društvene i finansijske posljedice eventualnog negativnog izvještaja ovog komiteta za BiH.

Predstavnici MMF-a ukazali su i na potrebu uspostavljanja registra vlasnika pravnih subjekata u privredi, kao i izmjena postojeće zakonske regulative u BiH s ciljem jačanja principa transparentnosti i efikasnije borbe protiv korupcije.

Članovi komisije za borbu protiv korupcije i kleptokratije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović, Emina Salkičević Dizdarević i Nenad Grković upoznali su članove MMF-a sa nadležnostima i ciljevima rada Komisije.

Na sastanku je istaknuto da će Komisija, koristeći svoje nadležnosti i instrumente parlamentarnog nadzora, raditi na sprečavanju i iskorjenjivanju korupcije kao problema koji dominira u svim društvenim sferama, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Kako su naveli članovi Komisije, potrebno je uspostaviti punu transparentnost u radu javnih institucija i trošenju javnih sredstava, uključujući i kreditna sredstva međunarodnih finansijskih institucija.