Potrebna startegija za razvoj preduzetništva: Mali, ali značajan broj žena u privredi

31.07.2023. | 09:02

U Republici Srpskoj žene su vlasnici i suvlasnici 28 odsto privrednih subjekata i imaju značajno učešće u domaćoj privredi, zbog čega je potrebno usvojiti strategiju razvoja preduzetništva žena, rečeno je u Ministarstvu privrede i preduzetništva Srpske.

Akcionim planom rada Vlade Republike Srpske za ovu godinu predviđeno je usvajanje strategije razvoja preduzetništva žena Republike Srpske za period 2024-2030. godina, a cilj je da se nastavi podsticanje jačanja postojećih subjekata i osnivanje novih u vlasništvu žena.

“Na ovaj način povećalo bi se učešće ženskih biznisa u našoj privredi što doprinosi jačanju žena i njihove uloge u privredi i društvu u cjelini”, navode iz resornog ministarstva.

U Ministarstvu su pojasnili da će se kreiranjem posebne politike za žene preduzetnike omogućiti lakše i bolje poslovanje, efikasnija identifikacija i rješavanje problema, te povećanje učešća žena u poslovanju, što iz godine u godinu postaje trend.

Iz resornog ministarstva su istakli da će biti formirana radna grupa zadužena za izradu novog dokumenta i praćenje njegove realizacije u narednom periodu.

“Vidovi podrške će se tek definisati, ali za sada smatramo da bi se trebala nastaviti podrška iz trenutno važeće strategije u vezi sa finansijskom podrškom preduzetnicama, bespovratna i kreditna sredstva, novi finasijski instrumenti, stručna podrška kao što su opšte i specijalizovane obuke, mentorstvo za početnike, podrška udruživanju i umrežavanju preduzetnica, prilagođavanje regulatornog okvira razvoju preduzetništva žena, rodno budžetiranje, promocija, te podrška osnivanju biznisa koje vode žene”, navode iz Ministarstva.

Posebno se želi kreirati podrška u oblasti zanatstva kao preteči preduzetništva žena kroz mjere za očuvanje domaće radinosti i osnaživanje žena, izložbe i druge manfestacije, te mapiranje svih onih koji se bave ovom oblašću i njihovim umrežavanjem.

Kada je riječ o pružanju podrške osnivanju novih subjekata koji vode žene, iz Ministarstva dodaju da se u strategiji ovo definiše kao prioritet koji će se odnositi na nekoliko mjera.

“To su prethodna edukacija i trening za žene koje žele pokrenuti poslovanje, mentoring od iskusnih preduzetnica, finansijska podrška za početak poslovanja kao i neke nove mjere koje će se razmotriti i razrađivati sa radnom grupom i preduzetnicama u skladu sa raspoloživim kapacitetima, resursima i planovima nosilaca ovog prioriteta kao paketa podrške”, zaključili su u resornom ministarstvu.

Osim resornog ministarstva, koje je nosilac strategije, podršku razvoju preduzetništva žena i realizaciji strategije pružaju i Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Privredna komora Republike Srpske, Razvojna agencija Republike Srpske, Gender centar Srpske i udruženja žena, dok su poseban doprinos dale i same preduzetnice koje su predlagale ciljeve i aktivnosti čija realizacija će olakšati i unaprijediti njihov rad i poslovanje.