Poreska uprava Srpske prošle godine dostavila 37 izvještaja: Budžet oštećen za 4,5 miliona KM

16.02.2023. | 10:36

Poreska uprava Republike Srpske u prošloj godini je nadležnim tužilaštvima u Srpskoj dostavila 37 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog postojanja osnova sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetili budžet za 4,5 miliona maraka.

Kako se navodi iz Poreske uprave, inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove najviše su izvještaja nadležnim tužilaštvima u tom periodu, njih 34, podnijeli zbog sumnje da je izvršena utaja poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 4.078.692 KM štete za budžet Srpske.

Pored toga, u prošloj godini Poreska uprava je nadležnim tužilaštvima podnijela i jedan izvještaj protiv odgovornog lica zbog sumnje u postojanje krivičnog djela nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica sa štetom po budžet u iznosu od 56.474 KM, te jedan izvještaj zbog sumnje da je odgovorno lice počinilo krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi, čime je budžet oštećen za 338.721 KM.

Takođe, navode iz Poreske uprave, u prošloj godini je podnesen i jedan izvještaj protiv odgovornog lica zbog sumnje u postojanje krivičnog djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, sa štetom po budžet Srpske u iznosu od 44.453 KM.

– Inače, službenici Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove su u prošloj godini, pored podnesenih izvještaja nadležnim tužilaštvima, radili i brojne druge poslove i zadatke iz svoje nadležnosti. Tako je broj prekršajnih naloga koji su izdali inspektori istražitelji povećan za 69 procenata, rad po naredbama suda za 300 odsto, uzimanje izjava po Zakonu o krivičnom postupku za 40 osto, uzimanje izjava od poreskih obveznika po Zakonu o poreskom postupku je veći za 24 odsto, dok su provedene informativne kontrole povećane za 26 odsto u odnosu na 2021. godinu – ističu u Poreskoj upravi.

Takođe, kako kažu, treba naglasiti povećanje u razmjeni informacija sa drugim organizacionim jedinicama Poreske uprave i drugim organima u Republici Srpskoj, ali i sa drugim organima uprave i upravnim organizacijama na svim nivoima vlasti u BiH.

Istovremeno, Odjeljenje za za istrage i obavještajne poslove je u prethodnoj godini vršilo provjere informacija dobijenih od strane građana, organa za provođenje zakona i drugih poreskih administracija u BiH i putem međunarodne saradnje od institucija iz Austrije, Srbije, Italije, Slovenije i Njemačke.

– Na osnovu izvršenih provjera, u posebnim kontrolama su utvrđene nepravilnosti, prilikom kojih je izdato 16 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 70.500 KM, dok su provođenjem redovnih terenskih kontrola utvrđene nove poreske obaveze kod poreskih obveznika u ukupnom iznosu od 3.642.784 KM, te su za utvrđene nepravilnosti u ovim kontrolama izdati i prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 78.223 KM – ističu u saopštenju.

Poređenjem ovih podataka sa godinom ranije može se zaključiti, kažu oni, da je rad istražilaca Poreske uprave iz Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove u 2022. godini bio intenzivniji, te je evidentno veće angažovanje i svakako bolji rezultati u radu.