Poreska uprava RS obradila podatke stotina hiljada građana: Ko će ostati bez imovine zbog novog zakona?

08.04.2024. | 15:04

Za nešto više godinu dana od kada je u RS stupio na snagu Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnog poreza na imovinu, Poreska uprava RS obradila je podatke o imovini i prihodima za više stotina hiljada fizičkih lica, ali do sada nije utvrđeno nezakonito sticanje.

U PU RS tvrde da raspolažu “značajnim informacijama”, ali do sada nije bilo nijednog slučaja da je utvrđeno da je neko u Srpskoj nezakonito stekao imovinui zbog toga platio poseban porez od 75 odsto. To praktično znači da onaj ko ne bude mogao da dokaže da je na zakonit način stekao imovinu ostati bez tri četvrtine njene vrijednosti, a ako se utvrdi da je imovina stečena krivičnim djelom, može se oduzeti sve.

U Srbiji je prije nekoliko dana uručeno prvo rješenje za plaćanje posebnog poreza. Kako je objavio “Forbes Srbija”, država će od jednog građanina uzeti veći dio od imovine za koju nema dokazano porijeklo. Time što nije plaćao porez stekao je imetak od oko 1,5 miliona evra. U Srbiji je Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnog poreza donesen prije četiri godine.

Republika Srpska je donijela gotovo identičan zakon kao Srbija. Objavljen je u Službenom glasniku RS u februaru 2022. godine kada je precizirano da stupa na snagu godinu dana od dana objavljivanja.

U zakonu je definisano da Poreska uprava RS kreće u postupak kontrole, ako se u prethodnom postupku učini vjerovatnim da u najviše tri uzastopne kalendarske godine u kojima fizičko lice ima uvećanje imovine, postoji razlika između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda koja je veća od 300.000 КM.

Karakteristično je da se imovina provjerava sistemski, jednako za sve građane, a ne selektivno prema pojedincima.

“Poreska uprava praktično provjerava imovinu, njenu vrijednost i porijeklo, bilanse, zatim računovodstvene izvještaje, ali i stanje računa u bankama i druge evidencije i baze. Zakon će se odnositi jednako na sve građane, a naš pristup ovom poslu je sistemski, odnosi se na sve građane, a ne selektivan, koji bi se odnosio samo na pojedince. Poreska uprava ni u kom slučaju nema selektivan pristup u primjeni ovog zakona, kako to neki pogrešno tumače, već je ovom poslu pristupila na jedini ispravan način, koji je jednak za sve, a to je da vrši sistemsko prikupljanje podataka o imovini svih građana i na taj način pravi bazu imovine naših građana u RS, BiH, i inostranstvu”, istakli su za Mondo iz PURS.

Novi zakon predviđa da su svi koji imaju račun u inostranstvu, a rezidenti su Republike Srpske, dužni da prijave i taj prihod, a period unazad koji se kontroliše nije definisan i Poreska uprava može da ide onoliko daleko koliko određena kontrola zahtjeva.

“Zakon predviđa da se poreskom stopom od 75 odsto oporezuje nezakonito stečena imovina, što znači da će onaj ko ne bude mogao da dokaže da je na zakonit način stekao imovinu ostati bez tri četvrtine njene vrijednosti, a ako se utvrdi da je imovina stečena krivičnim djelom, mogla bi da mu bude oduzeta i cjelokupna nezakonito stečena imovina”, naveli su iz PURS.

Ističu da se radi o obimnoj količini podataka koji se prikupljaju na jedno mjesto iz različitih izvora i to putem izuzetno zaštićene komunikacije, koriste se podaci iz domaćih poreskih evidencija, te iz inostranstva.

“Jasno je da se radi o veoma složenom i obimnom poslu za koji će, priznaćete, trebati vremena, ali će na kraju dati rezultate”, podvukli su u PURS.