Prodaja iz hladnjača: Za tri mjeseca izvezeno više malina nego cijele prošle godine

08.04.2024. | 12:05

Prodaja malina, koje su se dugo nalazile u hladnjačama, konačno je počela, čemu svjedoči i podatak da je za tri mjeseca tekuće godine izvezeno više od 40.000 kilograma tog voća.

Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, za tri mjeseca ove godine izvezeno je 40.480 kilograma malina, u vrijednosti od 176.246 KM, dok je za cijelu prošlu godinu izvezeno 37.383 kilograma, u vrijednosti od 212.246 KM.

Kako navode za “Nezavisne novine”, izvoz je u toku tri mjeseca ove godine bio dominantan samo u dvije zemlje, i to u Tursku i Mađarsku, u skoro istom obimu.

“U Tursku je za tri mjeseca izvezeno 20.480 kilograma, u vrijednosti od 92.928 KM, dok je izvoz u Mađarsku iznosio 20.000 kilograma, u vrijednosti od 83.318 KM”, navode iz UIO. Veoma zanimljiv podatak jeste da je u toku prošle godine izvoza u ove dvije zemlje nije bilo, jer su se maline tada samo izvozile u Poljsku, Italiju i Hrvatsku.

“Ukupan izvoz za 2023. godinu iznosi 37.383 kilograma, u vrijednosti od 212.246 KM, a najdominantnije zemlje na čijim policama u marketima su se nalazile maline iz BiH su Poljska, u koju su izvezene maline u vrijednosti od 117.349,80 KM, dok je u Italiju izvezeno 94.626 KM”, navode iz UIO.

Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet”, ističe za “Nezavisne novine” da je vidljivo da je prodaja konačno počela.

“Skoro pa svaki dan su vidljivi kamioni koji nešto odvoze, odnosno nemaju šta drugo da voze nego maline koje su bile u hladnjačama”, kazao je Stojanović. Prema njegovim riječima, on nije siguran u to gdje se tačno izvoze maline.

“Ja sam skoro pa siguran da malina ide u Srbiju, no podaci govore drugačije, ali bitno je da roba ide”, kazao je Stojanović. Kako je dodao, ostaju neke nejasnoće u tome gdje roba ide, odnosno po kojoj cijeni i kako se fakturiše.

“Važno je da roba ide, kapacitet će biti ispražnjen, a sve to da bi se mogla nastaviti proizvodnja ove godine. Mi još ne znamo po kojoj cijeni će se prodavati malina ove godine, ali je realna cijena oko šest KM. Ako ne bude tako, onda je to faktički kraj naše proizvodnje”, kazao je Stojanović. Kako je rekao, malina se trenutno prodaje po niskim cijenama, odnosno cijenama koje su loše po proizvođače, jer ih ostavlja u minusu.

Podsjećamo, malinari su nedavno izjavili da je prethodna godina bila jedna od najtežih za proizvođače u području Bratunca, Milića i Srebrenice, a sezona koja predstoji biće potpuno neizvjesna.

Kako su dodali, sa proizvodnjom će pokušati i ove godine, ali kako dodaju, izgleda da je ovo početak kraja bavljenja malinarstvom, ako ostane ovakva cijena.