Platni jaz! Žene zarađuju čak 16 odsto manje od muškaraca

18.09.2020. | 10:12

Platni jaz između muškaraca i žena u Srbiji iznosi u prosjeku od 11 do 16 odsto u korist muškaraca, evropski prosjek je 16,3 odsto, a svjetski 23 odsto, izjavila je potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Povodom 18. septembra – Međunarodnog dana jednakih zarada, koji se ove godine prvi put obilježava u svijetu, Mihajlovićeva je navela da su žene u Srbiji dvostruko više angažovane u neplaćenim kućnim poslovima, brizi o domaćinstvu i drugim članovima porodice.

“Uradili smo prvu ekonomsku analizu neplaćenih poslova i došli do podatka da kada bi, kada bi se tim poslovima pridodala ekonomska vrijednost, žene zarađivale 546 evra za njihovo obavljanje”, navela je Mihajlovićeva, koja je i predsjednik Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost.

Ona je napomenula da je epidemija virusa korona dodatno osvijetlila koliki teret žene preuzimaju na sebe – od brige o domaćinstvu, do rada u manje plaćenim oblastima kao što su prehrambena i tekstilna industrija, dok ih u najplaćenijim sektorima, poput IT industrije ima malo, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Mihajlovićeva je istakla da razlog za manju aktivnost žena na tržištu rada leži upravo u obavljanju neplaćenih poslova kod kuće.

“Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vrijeme navodi brigu o članovima porodice, u odnosu na četiri odsto muškaraca. Teže im je da usklade privatne i poslovne obaveze, a o slobodnom vremenu za sebe da ne govorimo. To su patrijarhalni obrasci koje moramo da mijenjamo”, kaže Mihajlovićeva.

Oznake: Muškarci, Plata, Posao, Žene