Otvorite “četvoro očiju”: Ovo su najčešći trikovi za prevare na bankomatima VIDEO

09.11.2020. | 12:40

Ako ste mislili da je podizanje novca sa bilo kog bankomata sigurno, grdno se varate.

Kako objašnjava momak sa videa postavljenog na Fejsbuk stranici “Unilad”, automati su uređaji koji zapravo mogu biti programirani protiv svojih korisnika, a ovdje se prije svega misli na nezavisne bankomate koji ne pripadaju poznatim bankarskim lancima. Ove kompanije posluju sa svojim bankomatima širom Evrope, ima ih u Španiji, Italiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Austriji, Češkoj itd.

Razlog zbog kog su ovi bankomati samo u turističkim mjestima jeste taj što ovi bankomati varaju jedino turiste. Pitate se kako? Dakle, ako stavite lokalnu karticu zemlje u kojoj se nalazite, ona će djelovati kao i bilo koji drugi bankomat. Ali, ako ubacite stranu karticu, bankomat će djelovati drugačije, i pokušaće da vas prevari.

Rekli bismo zaista pametni bankomati!

Momak objašnjava dva najbolja ili možda bolje reći dva naprljavija trika, sa bankomata u Češkoj. Dakle, kako kaže mladić:

“Prvi trik je taj da će ovaj bankomat pokušati da vas primora na podizanje ogromnog iznosa novca. Iznosi su namjerno postavljeni tako da ako slučajno promašite dugme podižete i do deset puta veći iznos nego što ste htjeli. Jedan od iznosa je tako 2.000 kruna a odmah pored je 20.000 kruna. To je gotovo prosječna plata u Češkoj. Svakako, ko želi da šeta noseći cijelu platu po gradu?! Šta bismo uopšte radili sa tim novcem? Nema šanse da biste za dva dana, u Pragu, potgrošili toliku sumu. Možda ako uzmete sobu u hotelu sa četiri zvjezdice. Zaista prečudno”, ističe mladić.

Dakle, prvi trik jeste da sa bankomata podignete što više novca, jasno, da bi isti novac i potrošili u toj zemlji. Drugi trik je ipak malo drugačiji i odnosi se na uzimanje provizije.

“Naime, ako izaberem minimalni iznos za podizanje, provizija je tolika da ću izgubiti čak 10 odsto svoijih prihoda koje sam htio da podignem. Pa gdje to ima”, kaže momak. Onda je otišao na mjesto gdje se nalazi drugi bankomat, i naravno sačekali su ga isti trikovi.

“Na ovom bankomatu, pronašao sam priznanicu gdje neko podiže 1000 kruna. Ukupno je platio 35 odsto naknade od iznosa koji je podigao”, objašnjava mladić i dodaje: “Ljudi se pitaju zašto se uopšte opterećujemo i brinemo zbog podizanja i transakcije novca u stranim zemljama?”

“Kao, imate bankomate u svim zemljama, samo podignete iznos koji želite i nastavite da uživate, to je barem sigurno! Pa kao što smo vidjeli, nije baš tako sigurno, možete izgubiti trećinu novca ako koristite ove bankomate širom Evrope, posebno u Pragu, gdje su bankomati na svakom uglu”, kaže mladić.

On objašnjava još jednu korisnu stvar, zapravo kako uopšte izbjeći cijelu ovu situaciju sa bankomatima i zapravo dobiti onaj iznos koji ste i izabrali?

“Svaki put kada korisite bankomat, a on vas pita da li želite da prihvatite našu saglasnot ili da je odbijete, uvijek idite na dugme gdje odbijate saglasnost. Takođe, ako plaćate karticom u prodavnicama, kafićima, restoranima, što je u Češkoj najsigurniij način plaćanja, kada vas uređaj pita da li želite da vam se naplati u vašoj ili stranoj, lokalnoj valuti, uvijek odgovorite da želite lokalnu valutu”, objašnjava mladić i zaključuje da se samo trudi da pomogne ljudima, da pametno troše novac, prenosi Blic.