Odgovor EU: Brisel uvodi recipročne carine SAD

09.11.2020. | 15:40

Evropska unija (EU) saopštila je danas da će uvesti carine u vrijednosti do četiri milijarde dolara na američku robu i usluge zbog subvencija datih proizvođaču aviona “Boingu”, ali je izražena nada da će se trgovinski odnosi poboljšati nakon odlaska američkog predsjednika Donalda Trampa sa vlasti.

Evropski zvaničnici saglasili su se sa uvođenjem carina prije nekoliko sedmica, nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (STO) dala Briselu zeleno svjetlo da to učini.

STO je 13. oktobra odobrila pravo EU da uvede sankcije na američku robu u vrijednosti od četiri milijarde dolara kao recipročnu mjeru Vašingtonu za pružanje ilegalne pomoći proizvođaču aviona “Boing”.

EU i SAD optužuju se međusobno da su podsticale domaće proizvođače aviona poreskim olakšicama, grantovima za istraživanje i drugim vidovima pomoći.

“Nažalost, uprkos našim naporima, zbog nedostatka napretka sa američke strane, možemo da potvrdimo da će EU kasnije tokom dana iskoristiti svoje pravo i uvesti protivmjere koje je odobrila STO”, rekao je zamjenik predsjednika Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Ekonomski analitičari navode da su uzvratna prava EU na carine u vrijednosti od 3,99 milijardi manja od 7,5 milijardi evra, koliko je Americi odobreno u paralelnom slučaju prošle godine protiv “Erbasa”, kao i od 8,58 milijardi dolara, koliko je tražio Brisel.

Evropljani se nadaju da će tvrdi stav Trampa prema trgovini biti ublažen kada novoizabrani predsjednik Džozef Bajden stupi na dužnost u januaru.

Oznake: Mjere