Očekivano poskupljenje: Rast cijena kafe na svjetskom tržištu odraziće se i u BiH

11.08.2021. | 07:43

Nakon poskupljenja šećera i ulja, koje se desilo u posljednjih nekoliko mjeseci, građani BiH mogu očekivati i poskupljenje kafe, jer je već došlo do skoka cijena ovog omiljenog crnog napitka na svjetskom tržištu.

Naime, mrazevi koji su zadesili prostor Brazila, najgori u posljednjih dvadesetak godina, doveli su do rasta cijene nepržene kafe, koji se već odrazio na cijene kafe u svjetskim trgovinama, a isto mogu uskoro očekivati i kupci u BiH.

Cijene kafe bi mogle porasti mnogo više od očekivanog, odnosno od mogućeg poskupljenja mogla bi ih zaboljeti glava, umjesto da kafa kao inače pomogne, što će sigurno naići na neodobravanje građana, koji kafu često stavljaju na vrh liste potrepština.

“Kad god idemo u nabavku, kafa je na listi za kupovinu. Pola kilograma brzo se potroši, a ako dođe do poskupljenja stvaro će biti još jedan udar po džepu potrošača”, kaže nam jedna Banjalučanka.

Da je do rasta cijena na stranom tržištu već došlo za “Nezavisne novine” potvrdila je i Nina Bijedić Mujanović, direktorica kompanije “Vispak” iz Visokog, koja kaže da je poznata trenutna situacija kada je u pitanju izuzetno visok rast cijena kafe na tržištu, kao i uzrok rasta istih.

“S obzirom na to da je kafa berzanska roba mi smo naviknuti na kontinuirano variranje cijena ove sirovine i svoje strategije poslovanja usklađujemo s godišnjim procjenama procenta variranja iste. Ono što je u trenutno značajno drugačije jeste ekstremno visok rast cijena, koji je također dinamičan”, navela je Bijedić Mujanovićeva.

Dodala je da je ovakva situacija na tržištu već neko vrijeme prisutna i značajno utiče na poslovanje domaćih firmi, prenose Nezavisne.

“Još pratimo dimaniku promjene cijena sirove kafe kako bismo mogli procijeniti prosjek njenog povećanja. Ti podaci će značajno utjecati na donošenje konačne odluke o eventualnoj promjeni cijene našeg proizvoda”, kazala je Bijedić Mujanovićeva.

Dodala je da je u proteklom periodu bio kontinuiran rast cijena sirove kafe te da to zasad nije uticalo na promjene cijena ovog proizvoda u BiH.

Oznake: Ekonomija, Proizvod