Obućari u dobrom položaju: Nijemci i Francuzi traže da im šiju vojnu obuću

21.03.2022. | 07:48

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da zbog dešavanja u Ukrajini mnoga preduzeća u Srpskoj imaju probleme, ali da oni koji proizvode namjensku obuću za vojsku i policiju nikada nisu imali više posla, jer ih opsjedaju firme iz NJemačke i Francuske.

Ćorić je rekao da su u najtežoj poziciji privrednici iz metalske i elektroindustrije, jer ne mogu da nabave repromaterijal.

“Imamo problema i kod preduzeća koja prerađuju čelik i prave čelične konstrukcije, jer ona sada nisu u poziciji ni da dobiju ponudu za čelik. Jednostavno su obustavljene isporuke repromaterijala”, rekao je Ćorić za “Glas Srpske”.

S druge strane, dodao je, firme iz NJemačke i Francuske opsjedaju one koji proizvode namjensku obuću za vojsku i policiju da bi pravili obuću za njihovu zemlju.

On je istakao da su dešavanja u Ukrajini znatno uticala na evropsku ekonomiju, prije svega NJemačku koja je važan spoljnotrgovinski partner Republike Srpske.

Ćorić je istakao da će Vlada pratiti sva dešavanja sa Privrednom komorom Republike Srpske, a smatra i da će Kompenzacioni fond ostati i dalje u funkciji i da će novca biti više nego prethodne godine jer će se rast cijena odraziti na prihode i budžete u lokalnim zajednicama i republičkoj kasi.

Ćorić je za “Nezavisne novine” rekao i da je kriza u auto-industriji iz prošle godine nastavljena u ovoj, a pogoršale su se narudžbe za repromaterijal otkako je počeo sukob u Ukrajini.

“To će vjerovatno uticati i na proizvodnju automobila u zemljama koje su najveći proizvođači i to će usloviti poskupljenja, prije svega polovinih automobila jer se oni najviše uvoze u BiH i Republiku Srpsku”, naveo je Ćorić.

Prema njegovim riječima, postoje informacije da ima dovoljno polovnih automobila na lageru u NJemačkoj, odakle se najviše uvoze, ali su cijene drastično veće.

Oznake: Obućari, Srpska, Vojska