Novi sastanak sindikata ERS: “Kolektivni ugovor je za nas svetinja”

20.10.2020. | 07:45

Odbor sindikata Elektroprivrede RS očekuje da s rukovodstvom ovog javnog preduzeća što prije potpiše produženje kolektivnog ugovora na još tri godine, bez ikakvih izmjena koje se tiču davanja prema radnicima, i od tog zahtjeva ne odustaje.

Poruka je to sindikalaca koji će se danas ponovo okupiti ispred zgrade matičnog preduzeća Elektroprivrede RS u Trebinju, da bi ponovo ukazali na ovaj zahtjev. To je i pratforma koju je ovaj sindikat utvrdio za pregovore s poslodavcima o budućim pravima radnika.

Predsjednik Odbora sindikata ERS Zoran Mićanović ističe da se, što se sindikalaca tiče, dolazi na svečanost potpisivanja produženja kolektivnog ugovora.

“Pozvali smo sami sebe obostrano. Očekujemo potpisivanje kolektivnog ugovora za naredne tri godine, nosimo i pečat da to ovjerimo. Odluke na nivou Odbora su donijete i mi ćemo istrajati na njima”, kaže Mićanović za Srpskainfo.

Zaključci

Podsjeća da je Odbor sindikata ERS 15. oktobra donio zaključke po kojima su od Uprave MHERS zatražili da kolektivni ugovor produži na tri godine. Ovaj zahtjev je, kaže, upućen nakon što su dobili izjašnjenje svih uprava zavisnih preduzeća u sklopu ERS da se može prihvatiti prijedlog sindikata da se kolektivni ugovor produži na tri godine. Tada su još najavili i da će na današnji dan održati sastanak svih članova sindikalnih odbora ispred upravne zgrade, a potom se obratiti i medijima.

“Nadamo se da će sve biti dobro i da ćemo potpisati ugovor”, naglasio je Mićanović uoči novog okupljanja sindikalaca.

Iz uprave Elektroprivrede RS za Srpskainfo su kratko potvrdili da su pregovore o novom kolektivnom ugovoru u ovom preduzeću otvorili. Oni su, kažu, u toku, a o najavama sindikata za danas se nisu izjašnjavali.

Podsjećamo, kolektivni  ugovor za zaposlene u Elektroprivredi RS istekao je 1. oktobra, a pregovori sindikata sa upravama oko potpisivanja novog su počeli nedavno, početkom oktobra.

Saglasnost

Predsjednik Sindikata energetike RS Slobodan Ostojić ističe da su sindikati od tada uradili ono što je uprava MHERS od njih tražila, a to je da dobiju saglasnost svih 10 zavisnih preduzeća da oni finansijski mogu odgovoriti na zahtjeve sindikata u narednom periodu.

“Te saglasnosti su dobijene, predali smo to napismeno, te u skladu sa tim očekuje se samo potpisivanje kolektivnog ugovora. A šta će se dalje dešavati, svakako će zavisiti i od stava i odgovora uprave ERS”, kaže Ostojić.

Ranije je Odbor sindikata ERS, podsjećamo, poručio da je nezadovoljan i zabrinut zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora, smatrajući da poslodavac ne želi da se taj ugovor potpiše. Sindikalci su ponovili da ne traže ništa više od onoga što već imaju.

Prethodni kolektivni ugovor u ERS potpisan je 13. septembra 2017. na period od tri godine i usklađen je s tada novim Zakonom o radu. Radnici ovog preduzeća ističu da je kolektivni ugovor za njih svetinja i da od njega neće odustati.

Podršku svim zahtjevima Odbora Sindikata ERS pružio je, podsjećamo, i Sindikat energetike RS.