Novi problemi: Ratovi na istoku smanjuju prihode i u BiH

30.10.2023. | 19:29

Projektovane stope rasta prihoda od indirektnih poreza u BiH mogle bi lako da budu poljuljane u idućem trogodišnjem periodu, kako usljed globalnih dešavanja koja se prelivaju na domaće tržište, tako i od najave izmjena propisa koje su pokrenute.

Naime, u najnovijem izvještaju Odjeljenja za makroekonomsku analizu (OMA) Uprave za indirektno oporezivanje BiH projektovana stopa rasta neto prihoda od indirektnih poreza za iduću godinu iznosi 4,8, za 2025. 3,6, te posljednje planske godine 3,7 odsto.

“Imajući u vidu ogromne nepoznanice u trenutku izrade projekcija o daljem odvijanju situacije na međunarodnom planu u vezi sa dešavanjima u Ukrajini, postoje značajni rizici za ostvarenje projekcija prihoda od indirektnih poreza, pri čemu preovladavaju rizici lošijeg ishoda”, navedeno je u dokumentu OMA.

U rizike koji mogu ugroziti izvršenje projekcija naplate prihoda od indirektnih poreza u sferi politike i administriranja indirektnim porezima stručnjaci Odjeljenja za makroekonomsku analizu ubrajali su slabljenje borbe protiv crnog tržišta duvanskih prerađevina nakon okončanja harmonizacije poreskog opterećenja cigareta u BiH sa standardima EU, ali i slabljenje borbe protiv PDV prevara, pogotovo u sferi povrata, koji, u situaciji pada zaposlenosti i nelikvidnosti obveznika, postaju atraktivne.

“Na projektovane stope prihoda od indirektnih poreza može se odraziti i predlaganje izmjena politike indirektnog oporezivanja kao što su diferencirana stopa PDV-a, privremeno ukidanje akciza na derivate, povećanje praga za registraciju za PDV, zahtjevi za oslobađanje ili isplatu povrata za promet u zemlji kao što su lijekovi”, navedeno je u dokumentu OMA.

Ekonomisti, s druge strane, vjeruju da će stope rasta PDV-a biti veće od projektovanih zbog inflatornih udara koji ne jenjavaju.

“S obzirom na to da smo mi uvozno orijentisana zemlja, doći ­će do većeg stepena naplate PDV-a, a onaj dio privrede koji je aktivan i dobro stoji na nogama, nastaviće da raste. Zato vjerujem da će projektovane stope rasta biti i veće”, kazao je “Glasu” ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Kada je riječ o izmjenama propisa, ne vjeruje da će u skorijoj budućnosti doći do diferencirane stope PDV-a, jer će se UIO boriti da do toga ne dođe.

“Povećanje praga PDV-a na 100.000 je u parlamentarnoj proceduri i nadam se da će uskoro biti usvojeno. To će biti privremena mjera, jer povećanje tog praga mora da ide na 150.000 maraka”, poručio je Ljuboja.

Kada je riječ o globalnim dešavanjima, naglašava, njih je jednostavno nemoguće predvidjeti.

“U svijetu se dešavaju neki lomovi koji su nepredvidivi. Niko nije prije samo nekoliko mjeseci mogao ni pretpostaviti da ćemo na Bliskom istoku imati jedan poprilično destabilizujući i žestoki ratni sukob. Međutim, eto, desio se i to u regionu koji može da destabilizuje redovne linije snabdijevanja naftom i naftnim derivatima, odnosno da utiče i na cijene energenata, prije svega gasa, čija se cijena obračunava na osnovu naftne formule”, zaključio je Ljuboja.

Prikupljeni novac

Uprava za indirektno oporezivanje BiH u devet mjeseci ove godine prikupila je 7,864 milijarde maraka, što je za 515 miliona KM ili sedam odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Samo u septembru 2023. godine UIO je prikupio 932 miliona indirektnih poreza, što je za 19 miliona više u odnosu na isti mjesec 2022. godine.