Nova rampa za ruski gas Evropi: Remont gasi i drugu turbinu Sjevernog toka

26.07.2022. | 23:09

Sama najava štednje, cijenu gasa ponovo je pogurala do 2.000 evra. A prognoze su da će tek da skoči, jer “Gasprom” zbog remonta zaustavlja i drugu turbinu, što će prepoloviti sadašnje isporuke ruskog gasa “Sjevernim tokom”.

Remont gasi i drugu turbinu Sjevernog toka jedan, a još traju rasprave o remontu prve turbine.

“Simens” tvrdi da je spremna za isporuku Rusiji, ali da transport koče papiri koji ne stižu, “Gasprom” to negira. I dok se njemački i ruski giganti uzajamno optužuju čija je odgovornost – turbina, duga 12 metara i teška 18 tona, polako postaje rampa za ruski gas u Evropi.

“U posljednjih 6-7 godina Evropska unija govori da Rusija koristi gas kao oružje, ne dajući nikakve konkretne primjere, a istovremeno čini sve da ograniči kapacitet pumpanja gasa koji je imao Sjeverni tok jedan”, kaže Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije.

I dok se čeka rasplet i neizvjesna zima razrađuju se scenariji za uštedu energije. U Francuskoj uvode kaznu od 750 evra za sve koji drže otvorena vrata ili prozor dok radi klima uređaj. Uvodi se obaveza smanjenja reklamne rasvjete, a negdje i radnog vremena.

“Mogli bismo da zatvorimo prodavnice, mogli bismo da zatvorimo neke prodavnice u određenim satima, mogli bismo da zatvorimo na pola sata, svi scenariji su tu”, kaže Mišel Eduar, direktor francuskog trgovinskog lanca “Lekler”.

I u Austriji najavlju skraćenje radnog vremena trgovina i gašenje javne rasvjete na zgradama, parkinzima i ustanovama. U Njemačkoj predlažu zatvaranje bazena, produženje zimskog raspusta i zamjenu za naftu.

“Trenutno koristimo oko polovine otpada. Ako preradimo sve mogli bismo da upravljamo sa još tri toplane. Tim otpadom bismo zamijenili dva miliona litara lož ulja godišnje i grijali 100.000 stanovnika našeg okruga”, kaže Tomas Lorenc iz zapadnonemačkog okruga Rajn-Hunsruk.

U Bavarskoj traže da se ponovo aktiviraju tri isključene nuklearne elektrane. A za tri koje rade, traže produženje radnog vijeka.