Niz malverzacija u Srpskoj: Kršenje zakona kao ,,dlanom od dlan”

04.08.2023. | 07:28

Kršenje niza zakona i drugih akata, nezakonito zapošljavanje, dijeljenje grantova udruženjima i organizacijama mimo kriterijuma, ali i nepodnošenje izvještaja o utrošku tog novca osnovni su razlozi zašto je Glavna služba za reviziju javnog sektora lokalnim zajednicama u Srpskoj mahom dijelila mišljenje sa rezervom prilikom kontrolisanja njihovih poslovnih knjiga za prošlu godinu.

Takvu ocjenu dobila je opština Modriča jer su češljanjem njihovih knjiga revizori utvrdili da je radni odnos na određeno vrijeme za dvoje zaposlenih zbog privremeno povećanog obima posla trajao duže od pola godine, čime je prekršen Zakon o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave. Tim zakonom definisano je da radni odnos na određeno vrijeme zbog povećanog obima posla može biti zasnovan najduže do šest mjeseci u toku jedne godine.

Ova lokalna zajednica kršila je i Zakon o javnim nabavkama pa je tako nastavak druge faze gradnje bazena, te adaptacija opštinske zgrade, ali i obilježavanje horizontalne saobraćajne signalizacije izvršeno bez provedenih postupaka javnih nabavki.

Pored tih zamjerki utvrđeno je da Centar za socijalni rad u toj lokalnoj zajednici nema usvojen interni akt kojim bi bila utvrđena visina i način ostvarivanja prava na lična primanja zaposlenih.

Revizori su utvrdili i da su grantovi dijeljeni udruženjima i organizacijama bez utvrđenih kriterijuma.

,,Sa korisnicima grantova nije potpisivan ugovor. Osim toga pojedina udruženja i organizacije koji su dobili taj novac nisu dostavljali izvještaje o namjenskom utrošku novca”,  naveli su revizori.

Istu ocjenu od revizora dobila je i opština Višegrad, gdje je utvrđeno da sva imovina i obaveze na kraju prošle godine nisu popisane.

,,Takođe iznos od 417.000 koji je doznačen preduzećima čiji je osnivač opština iskazan je kao subvencija, što je pogrešno, jer novac, isplaćen prema odluci Skupštine opštine, ne predstavlja subvencije”,  navedeno je u revizorskom izvještaju opštine Višegrad.

Slično kao i u Modriči desilo se u Višegradu, jer opština nije donijela interne akte za dodjelu grantova udruženjima i organizacijama.

,,Novac je dijeljen udruženjima i organizacijama najčešće na osnovu pojedinačnih zahtjeva, a izvještaji o realizaciji projekata nisu dostavljani”, naveli su revizori.

Ništa bolje kod revizora nije prošla ni Bileća, jer su i oni kršili Zakon o javnim nabavkama.

,,Nabavke robe, usluga i radova u vrijednosti od 83.174 KM nisu obuhvaćene planom, niti su donesene posebne odluke o pokretanju postupaka nabavki”, stoji u revizorskom izvještaju ove opštine.

I revizorski izvještaj opštine Srebrenica pun je zamjerki zbog propusta. Tako su revizori utvrdili da je u toj opštini lani, na određeno vrijeme, zbog privremeno povećanog obima posla, deset radnika bilo zaposleno na period duži od šest mjeseci u jednoj godini, čime je prekršen Zakona o službenicima i namještenicima.

,,Pravilnikom o platama i naknadama zaposlenih u vrtiću “Poletarac” Srebrenica definisani su veći koeficijenti za obračun plata i naknada od koeficijenata propisanih posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture RS”, -naveli su revizori.

Takođe utvrđeno je da su grantovi i u Srebrenici dijeljeni bez kriterijuma, a opština nije imala informacije o utrošku tog novca.

Nagrađivani odbornici

Revizori su takođe utvrdili da su srebreničkim odbornicama obračunate i isplaćene naknade za prisustvovanje sjednicama Skupštine opštine, koje nisu predviđene Zakonom o lokalnoj samoupravi.

,,Od marta 2017. godine odbornicama je, pored odborničkog dodatka isplaćivano dodatnih 100 maraka za prisustvo sjednicama, što je u suprotnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi “,-stoji u revizorskom izvještaju opštine Srebrenica, piše Glas Srpske.