Nevjerovatna suma novca: Ukrajini za obnovu potrebno skoro 500 milijardi dolara

15.02.2024. | 09:16

Očekuje se da će obnova ukrajinske ekonomije nakon ruske specijalne vojne operacije koštati 486 milijardi dolara, što je 2,8 puta više od očekivanog ekonomskog učinka u 2023. godini, pokazuje nova studija Svjetske banke, UN, Evropske komisije i ukrajinske Vlade.

Objavljena procjena pokriva period od 24. februara 2022. do 31. decembra 2023. godine i kvantifikuje direktnu fizičku štetu na zgradama i drugoj infrastrukturi, uticaj na živote i egzistenciju ljudi i troškove “obnove na viši nivo”, saopštila je Svjetska banka.

Procjena troškova u periodu od deset godina porasla je sa 411 milijardi dolara iz marta prošle godine, pri čemu su stambene potrebe na vrhu liste sa 80 milijardi dolara, a zatim slijede potrebe za transportom od 74 milijarde dolara, te trgovina i industrija sa 67,5 milijardi dolara.

“Stvarne potrebe odražava 486 milijardi dolara, nesagledivo velika suma”, rekao je Arup Banerdži, regionalni direktor Svjetske banke za istočnu Evropu.

On je dodao da je visoka stopa štete zabilježena u prvim mjesecima rata i da je nakon toga naglo usporila.

U izvještaju se navodi da je direktna šteta od rata dostigla blizu 152 milijarde dolara, a gubici su koncentrisani u regionima kao što su Donjeck, Harkov, Lugansk, Zaporožje, Herson i Kijev.

Poremećaji u ekonomskoj proizvodnji i trgovini, kao i drugi troškovi vezani za rat, poput uklanjanja ruševina, vjerovatno bi povećali iznos na 499 milijardi dolara, navodi se u saopštenju.

Nova procjena isključuje potrebe za obnovom koje su već zadovoljene kroz državni budžet Ukrajine ili kroz partnersku saradnju i međunarodnu podršku.

Mapirani su gubici dva miliona stambenih jedinica, što je oko 10 odsto ukupnog stambenog fonda Ukrajine – bilo da su oštećeni ili uništeni – kao i 8.400 kilometara magistrala, auto-puteva i drugih nacionalnih puteva, te blizu 300 mostova.

U izvještaju se navodi da je Ukrajini potrebno oko 15 milijardi dolara da obavi najhitnije popravke, obnovu i rekonstrukciju u 2024. godini, od čega je oko 5,5 milijardi dolara već pokriveno kroz državni budžet i podršku od donatora.