Nemoćni bez pomoći nadležnih institucija: Divlje svinje terorišu ratare i sve pustoše

11.08.2021. | 07:37

Divlje svinje već mjesecima terorišu poljoprivredne proizvođače na području gradova i opština u Unsko-sanskom kantonu, a na to su ovih dana upozorili i mještani naselja Izačić, nadomak Bihaća, gdje ove životinje pustoše parcele zasijane kukuruzom, ali i povrtarskim kulturama.

Prema riječima Azre Sulić, krda divljih svinja se spuštaju s obližnjih brda uništavajući sve pred sobom, pri čemu se ne ustručavaju ni da se približe u neposrednu blizinu domaćinstava.

“Ovo se ponavlja već godinama, ali nikada nije bilo baš ovako drastično. Pitamo se da li se isplati bilo šta sijati, jer se potroši toliko sredstava, muke i truda nizašta”,

Dodaje kako su joj divlje svinje do sada uništile oko dva dunuma kukuruza, čiji se klipovi nalaze u fazi dozrijevanja.

Međutim, na meti ovih štetočina nisu samo kukuruzi, već i žitarice, pa su tako potpuno uništile parcelu zasijanu pšenicom koja pripada Katki Sulić.

“Ni zrno nismo odnijeli kući, sve su uništile. Kombajn nije imao razloga ni doći, jedne godine unište pšenicu, druge kukuruz i tako redom. Zbog toga moramo odustati od mnogih njiva koje su rodne, ali na njima ništa ne može ostati”, kaže ova poljoprivrednica, prenose Nezavisne.

Poljoprivrednik Miralem Raković kaže kako divlje svinje kukuruzišta uništavaju kružno i to krećući se iz sredine prema krajevima

“Ovdje imamo jedan potok. One su danju tu, imaju vodu i miruju. U noćnim satima spuštaju se u polja i uništavaju sve pred sobom. Prosto ne znamo kako da se odbranimo od ovih nemani”, očajan je Raković.

Dodaje kako su nemoćni bez pomoći nadležnih institucija, ali da ona redovno izostaje.

Poljoprivrednici kažu kako su pomoć zatražili i od lokalnog lovačkog društva te su zahtijevali da lovci organiziraju hajku na divlje svinje, ali im je rečeno da zbog lovostaja i zakonom zaštićene divljači to ne smiju činiti.

Dodali su kako je kažnjiv i svaki samoinicijativni odstrel, tako da su mještani Izačića na mukama i prepušteni su sami sebi.

Slične probleme sa divljim svinjama imaju i poljoprivrednici u drugim sredinama u Unsko-sanskm kantonu, ali rješenje za njihove probleme još nije na vidiku, zbog čega se farmeri pribojavaju još veće štete, ali i mogućnosti da ostanu bez hrane za stoku.