Nema velikih sporova: Stečaj FG „Birač“ biće okončan do kraja godine

06.03.2024. | 13:57

Stečaj u Fabrici glinice „Birač“, koji traje duže od decenije, trebalo bi da bude okončan do kraja godine, rekao je za Capital stečajni upravnik ove fabrike Miodrag Petrović.

„Nema više velikih sporova koji bi ovaj proces usporili tako da se nadam da će stečaj biti okončan do kraja godine“, rekao je Petrović.

Kazao je da je do sada bila jedna djelimična dioba i da će glavna biti nakon unovčenja imovine koja ostane stečajnom dužniku.

„Više djelimičnih dioba neće biti. Kada se unovči stečajna masa onda će biti namirenje povjerilaca u skladu sa raspoloživim sredstvima“, kazao je stečajni upravnik.

Međutim, nije želio da precizira da li će i „Alumina“, čiji je „Borač“ osnivač, biti predmet prodaje.

„Na prodaju će ići imovina koja čini stečajnu masu, a da li će „Alumina“ u momentu kada se imovina bude prodavala biti dio stečajne mase ili će biti regulisana na neki drugi način to ćemo vidjeti“, naglasio je Petrović.

Najveći povjerilac FG „Birač“ je „Pavgord“ koji ima oko 170 miliona KM priznatih potraživanja, dok svi ostali povjerioci imaju oko 42 miliona maraka.

Podsjećamo, „Pavgord“ je polovinom 2022. godine kupio 43 miliona KM potraživanja Vlade i institucija RS od Fabrike glinice „Birač“ i preuzeo većinu u Odboru povjerilaca.

Prije toga je imao već oko pet miliona potraživanja, a Okružni privredni sud u Bijeljini nedavno mu je priznao i 122 miliona KM potraživanja koje je prije deceniju kupio za deset puta manju sumu.

Oznake: Birač, Stečaj