London spreman da pozajmi Kijevu zamrznutu rusku imovinu: Mi težimo maksimalnom jedinstvu G7

06.03.2024. | 12:49

London je spreman da pozajmi Ukrajini svu zamrznutu imovinu Centralne banke Rusije u Velikoj Britaniji, na osnovu toga što će Rusija biti primorana da plati reparacije Kijevu na kraju rata, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron.

On je naglasio da će se imovina koristiti kao garancija za isplatu reparacija.

“Postoji mogućnost da se iskoristi nešto poput sindiciranog zajma ili obveznice koja efektivno koristi zamrznutu rusku imovinu kao garanciju da taj novac damo Ukrajincima znajući da ćemo ga nadoknaditi kada Rusija plati reparacije. To je možda bolji način da se to uradi. Mi težimo maksimalnom jedinstvu Grupe sedam /G7/ i EU u vezi s tim, ali ako ne možemo da ga postignemo, mislim da ćemo morati da idemo dalje sa saveznicima koji žele da preduzmu ovakav postupak”, rekao je Kameron.

Kameron je istakao da ne misli da bi plan obveznica na bilo koji način potkopao reputaciju grada Londona, javio je britanski list “Gardijan”.

Plan je radikalniji od prijedloga o kojima se raspravlja u EU da se Ukrajini daju samo neočekivani prihodi od sredstava Centralne banke Rusije koje drži Zapad. Godišnja neočekivana dobit procijenjena je na četiri milijarde dolara.

Ovo je prvi put da Kameron govori o prijedlogu tako otvoreno detaljno i da ističe političku podršku koju plan ima u SAD, ali ne i u EU.

Plan bi bio posebno koristan Ukrajini ako Kongres SAD nastavi da blokira proširenje pomoći Ukrajini, jer bi to Kijevu obezbijedilo novi izvor sredstava za kupovinu naoružanja i finansiranje njenog budžetskog deficita.

G7 već više od godinu dana raspravlja o tome da li bi imovina ruske centralne banke zamrznuta u vrijeme ruske specijalne operacije u Ukrajini, takođe, mogla biti zaplijenjena bez podrivanja vjere u međunarodni finansijski sistem.

EU procjenjuje da je oko 260 milijardi evra sredstava Centralne banke Rusije imobilisano u obliku hartija od vrijednosti i gotovine u jurisdikcijama partnera G7, EU i Australije, pri čemu je više od dvije trećine imovine imobilisano u EU.

Smatra se da Belgija ima kontrolu nad čak 190 milijardi imovine i da ne najmanje spremna da slijedi vrstu radikalnog plana koji je postavio Kameron. Belgija se već suočava sa nizom sudskih sporova uglavnom u Rusiji, a njen stav podržavaju Francuska i NJemačka.