Ne pomaže odlična prodaja širom Evrope: Varta sve dublje tone u krizu

17.04.2024. | 13:30

Fabrika baterija i akumulatora, Varta, čije proizvode građani kupuju već godinama, suočava se s finansijskim teškoćama uprkos velikom tržištu i prodajama širom Evrope.

Iako su preduzete određene mjere za stabilizaciju poslovanja, poput ulaganja poduzetnika Michaela Tojnera od 50 miliona evra i produžena ugovora s bankama, kompanija i dalje traži finansijsku pomoć od investitora i banaka.

Nelojalna konkurencija iz Azije, pad potražnje i sajber napad koji se dogodio u februaru, samo su neki od razloga koji su doveli do trenutne krize u fabrici. Potražnja za malim litijumskim baterijama varira, dok je oslabila i potražnja za kolektorima električne energije proizvedene pomoću solarnih sistema.

Kompanija se takođe suočava s problemima u lancima snabdijevanja i niskim cijenama komponenti.

Finansijska šteta koja je nastala zbog sajber napada još uvijek nije precizno procijenjena, što je rezultiralo odgodom prezentacije konsolidiranih finansijskih izveštaja za prošlu godinu.

S obzirom na trenutnu situaciju, ostaje neizvjesno što će se događati s fabrikom koja zapošljava oko 4.700 ljudi, prenosi Blic.