Nakon prekida štrajka u Norveškoj: Pala cijena gasa u Evropi

06.07.2022. | 18:29

Cijena gasa u Evropi je pala danas sa četvoromjesečnog maksimuma nakon što je norveška vlada intervenisala kako bi prekinula štrajk radnika na nafnim i gasnim platformama na moru, koji je prijetio da pogorša ionako duboku energetsku krizu u regionu.

Cijena gasa na terminskom trgovanju za mjesec unaprijed (fjučers ugovori) pala je na holandskom TTF čvorištu, prema posljednjim raspoloživim podacima, za 2,5 posto na 161 evro po megavat-satu (MWh), prenosi CNBC.

Cijena gasnih fjučersa se na prethodnoj sesiji popela iznad 178 evra za MWh usljed pojačanog straha u pogledu ponude, dostižući najviši nivo od početka marta.

Norveška vlada je kasno sinoć predložila obaveno rješavanje spora o platama putem arbitraže, kako bi se okončao štrajk radnika na morskim platformama.

“Najavljena eskalacija štrajka bi imala kritične implikacije u trenutnoj situaciji, kako u vezi s energetskom krizom, tako i s geopolitičkom situacijom sa kojom se suočavamo zbog rata u Evropi”, navela je ministarka rada Marte Mjos Persen u saopštenju.

Prema norveškom zakonodavstvu, vlada može da interveniše u određenim uslovima kako bi primorala strane u radnom sporu da dođu pred arbitražni odbot za plate koji će odluči o tom pitanju, prenosi Tanjug.

Radnici na morskim nafnim i gasnim platformama su stupili u štrajk utorak, a sindikat Lederne, koji ima više od 1.300 članova, pozvao ih je na akciju jer je predloženo povećanje plata bilo ispod stope rasta inflacije.

 

 

Oznake: Norveška