Nakon godišnjeg odmora, otkaz: Bez posla ostaje 52 radnika

31.07.2023. | 09:47

U Bosanskom Petrovcu bez posla će ostati 52 radnika.

Naime, iz Uprave “Alma Ras” radnicama je saopšteno da iskoriste godišnje odmore, nakon čega će dobiti otpremninu i time će njihov radni odnos s ovim preduzećem prestati.

Kako piše source, načelnik Bosanskog Petrovca Mahmut Jukić nezvanično je potvrdio da je vijest tačna i da nastoji stupiti u kontakt sa direktorom firme.

Iz kompanije Alma Ras danas su potvrdili da je zbog pada potražnje, odnosno inflacije na glavnim tržištima, u zapadnoj Evropi gdje Alma Ras najviše posluje, u pitanje doveden opstanak pogona u Bosanskom Petrovcu, gdje su zaposlena 52 radnika.

Oni će ostati u radnom odnosu do 1. septembra, a do tog perioda iskoristiće godišnji odmor.

Kako navode iz kompanije Alma Ras, tačnu informaciju o prekidu ili nastavku rada će imati do kraja avgusta. Ističu i da su čelni ljudi ove kompanije, trenutno, u kontaktu s poslovnim partnerima i da nastoje naći rješenje.

Ukoliko dođe do zatvaranja, Alma Ras će ispoštovati sve zakonske obaveze prema radnicima i dobavljačima, bez izuzetka, obećavaju iz ove kompanije.

„Perspektiva poslovanja Alma Ras i saradnja s trenutnim partnerima je stabilna. Ostali proizvodni kapaciteti i djelatnosti kompanije nastavljaju s neometanim radom. Smatramo da je ova situacija privremena i da ćemo uspjeti ispregovarati s postojećim i potencijalnim kupcima povećanje obima posla“, zaključuju u dostavljenoj informaciji medijima iz Uprave kompanije Alma Ras.

Pogon “Alma Ras” u Bosanskom Petrovcu otvoren je 2016. godine u prostorijama nekadašnjeg Noviteta.