Mjere gomilaju gubitke prevoznika: Transportne firme zabrinute zbog uslova za ulazak u Švajcarsku

08.12.2021. | 09:53

Nove epidemiološke mjere Švajcarske, prema kojima svi koji ulaze u tu zemlju moraju imati negativan PCR test na virus korona, uticaće na kašnjenje isporuka robe, ali i manji broj putnika što će, kako kažu prevoznici, samo povećati njihove gubitke koji se gomilaju od početka pandemije.

Novim pravilima u Švajcarskoj predviđeno je da se, osim negativnog testa pri ulasku, putnici moraju i drugi put testirati nakon četiri do sedam dana ukoliko ostaju u toj zemlji.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić tvrdi da će nova pravila dodatno pogoršati ionako tešku situaciju prevoznika u Srpskoj, ali i u BiH.

Prema njegovim riječima, sve će to otežati i spoljnotrgovinsku razmjenu robe između BiH i ostalih zemalja, zbog čega će najviše biti pogođeni privreda, prevoznici, a na kraju i građani.

“Ne znamo kakva će biti organizacija na graničnim prelazima, koliko će trajati pregled testova, te kolike će se gužve formirati. Međutim,  izvjesna su duga čekanja na granicama”, kaže Grbić za “Glas” dodajući da zabrinjava to što postoje nagovještaji da će slične mjere poput Švajcarske donijeti i pojedine zemlje Evropske unije.

Predsjednik Odbora Udruženja za međunarodni i međuentitetski putnički saobraćaj pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Dejan Mijić očekuje da će mjere koje je donijela Švajcarska uticati na smanjenje broja putnika kod domaćih prevoznika koji saobraćaju van granica BiH.

“Vjerovatno će se pojedini prevoznici odlučiti na dodatnu redukciju broja polazaka, čak i na prestanak vožnje ako se utvrdi da nema zainteresovanih za putovanja”, rekao je Mijić za “Glas”.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, obim prevoza putnika u javnom drumskom prevozu u BiH je lani ostvaren sa samo 41,20 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je obim prevoza putnika u javnom drumskom prevozu u prvih šest mjeseci 2021. godine ostvaren sa samo 42,60 odsto u odnosu na prvih šest mjeseci 2019. godine.

“Iz ovih podataka jasno se vidi da prevoznici u BiH trpe enormnu štetu, a da pomoć nadležnih nije ni približno dovoljna za pokriće visokih gubitaka”, navode u komori.

Dodaju da mjere koje sprovode druge države, u konkretnom slučaju Švajcarska, imaju i te­ kako uticaja na prevoznike u BiH.

“U vezi sa eventualnim uvođenjem sličnih mjera i u drugim državama, ne možemo egzaktno utvrditi kolike bi posljedice imale, međutim, sigurno je da će eventualno uvođenje ovakvih mjera imati visok uticaj na poslovanje privrede BiH, kašnjenje u isporuci robe, eventualno raskidanje ugovora, kao i druge štetne posljedice”, navode u komori.

Odliv vozača

Nikola Grbić kazao je da problem domaćim prevoznicima predstavlja odliv radne snage, jer sve više profesionalnih vozača odlazi da radi za inostrane firme.

“To je žalosno, ali je činjenica”, istakao je Grbić.