Mišićeva nezadovoljna: Polovina radnika na minimalcu, to je pljačka

14.02.2022. | 13:12

Nećemo dozvoliti da svaka izmjena zakona ostane mrtvo slovo na papiru, oko polovine radnika, prema podacima Inspektorata, radi za minimalac, to je pljačka radnika, kazala je Ranka Mišić, predsjednica Saveza Sindikata Republike Srpske.

Predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske, nadležnih ministarstava i kontrolnih organa Srpske održali su danas sastanak u Banjaluci, na kojem je bilo govora o primjeni novog obračuna plata, odnosno kontroli i sprovođenju Zakona o radu, Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima.

Dodala je da samo oko 1.000 radnika u RS ispunjava uslove da dobije samo minimalac, ali da to u praksi nije tako.

“Šest godina smo radili na tome da se plate uređuju u skladu sa Ustavom RS. Plate moraju biti uređene kolektivnim ugovorom, to je najbolji i najpravičniji način isplate radnika”, rekla je Mišićeva.

Dodala je da je donijeta i izmjena da se isplaćuju bruto plate.

“Sada je poslodavac dužan da i radniku i koji radi za najmanju platu obračuna minuli rad, topli obrok i slično”, kazala je Mišićeva.

Istakla je da postoje savjesni i dobri poslodavci.

U saopštenju Saveza sindikata su naveli da je za sve radnike u Republici Srpskoj važno je da se na najbolji način uradi pravilnik o sadržaju pisanog obračuna plate i obrazac platne liste i da oni koji kontrolišu primjenu zakonskih propisa imaju ujednačenu praksu prilikom kontrola primjene izmjena i dopuna Zakona o radu, izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak i izmjena i dopuna Zakona o doprinosima Republike Srpske.

Momčilo Đekanović, ispred Inspektorata RS, je kazao da Inspektorat kontrole usmjerava prema poslodavcima koji manje ne primjenjuju odredbe Zakona, prenose Nezavisne.