Ministarka Vidović tvrdi: Adekvatnim mjerama ublažene posljedice pandemije u Srpskoj

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da je Vlada Srpske adekvatnim, pravovremenim i ciljanim mjerama ublažila posljedice pandemije po ekonomiju koja je trenutno u fazi oporavka.

Vidovićeva je konstatovala da je dug put do konačnog oporavka, ali da je stanje privrede ohrabrujuće i da vraća vjeru i nadu da će se Srpska vratiti na nivo razvoja koji je prethodio pandemiji i prije očekivanog.
U uvodnom obraćanju na 15. Simpozijumu o korporativnom upravljanju, Vidovićeva je navela da je pandemija virusa korona pokazala da države moraju imati aktivnu ulogu u regulisanju privrednih tokova, te da nije dobro prepustiti sve nevidljivoj ruci tržišta.
“Ponovo su se potvrdili značaj i efekti koje ima javna potrošnja i javni radovi, posebno u uslovima kada dolazi do stagnacije ili stagflacije privatne potrošnje i generalno recesije privrede”, rekla je Vidovićeva u obraćanju na Simpozijumu u okviru teme “Promjene malih ekonomija u razvoju i uslovima pandemije”.
Ona je navela da se preispituju i mijenjaju teorije javnog zajma i opravdanosti zaduživanja s ciljem podsticanja potrošnje i održavanja privredne aktivnosti, saopšteno je iz Ministarstva finansija.
Prema njenim riječima, pandemija je ukazala na slabosti, ali i na šanse koje Srpska može iskoristiti, navodeći da je njena prednost u povoljnoj geografskoj lokaciji.

Ostavite komentar: