Minić poručio poljoprivrednicima: Podrška opravdana, ali nije sve u podsticajima

20.02.2024. | 09:08

Poljoprivrednici ne mogu sve elemente konkurentnosti rješavati podsticajima, moraju kontinuirano učiti, unapređivati znanja i vještine, modernizovati i inovirati procese, ali i mijenjati samu strukturu proizvodnje prema zahtjevima tržišta, istakao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

Minić smatra da se poljoprivrednici moraju udruživati sa drugim proizvođačima da bi ojačali svoju poziciju.

On je naveo da je poljoprivredna proizvodnja uvijek bila izazovna, jer se dešava pod otvorenim nebom, izložena rizicima sve učestalijih vremenskih nepogoda.

“Poljoprivredni proizvodi su većinom berzanski, pa su izloženi rizicima naglog pada ili rasta cijena na svjetskim berzama, na koje naši proizvođači ne mogu uticati. Ne mogu uticati ni na nagle promjene i cjenovnike osnovnih inputa za proizvodnju, poput đubriva, sjemena, dizela. Zbog toga je opravdana budžetska podrška poljoprivrednoj proizvodnji, koja je veća od podrške bilo kojoj drugoj privrednoj grani, jer bi u suprotnom bilo ugroženo snabdijevanje stanovništva hranom”, rekao je Minić za “Glas Srpske”.

On je naglasio da Vlada nema dileme o kontinuiranoj podršci poljoprivredi, ali i o izdvajanju dodatnih sredstava za krizne situaciju.

“Najviše sredstava biće izdvojeno za tekuću proizvodnju, ali će se zadržati i nivo podrške za kapitalne investicije, uz ograničenje broja prijava po javnom pozivu”, naveo je Minić.

On je podsjetio da je Vlada, uprkos sveopštoj krizi i inflatornim pritiscima, zadržala nivo agrarnog budžeta od 180 miliona KM, što je ostavilo mogućnost da bude zadržan kontinuitet i koncept podrške kakav je postavljen prošle godine.

Govoreći o ptičijem gripu, Minić je naveo da domaća proizvodnja nije ugrožena uz osiguravanje i održavanje higijenskih uslova i biosigurnosnih mjera u svim objektima.