Minić naglasio: Proizvođačima će biti nadoknađena šteta koju su imali zbog afričke kuge

03.07.2023. | 15:14

U području gdje je utvrđeno prisustvo afričke kuge svinja nalazi se 1.300 životinja na više od 40 žarišta, od kojih je najveći broj u Bijeljini, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

Minić je na sastanku sa poljoprivrednicima u Bijeljini naglasio da su preduzeli sve mjere.

– Formirani su krizni štabovi da se maksimalno onemogući prenos bolesti, kao i da se proizvođačima nadoknadi šteta koju su imali, a da oni budu odgovorni i ne bacaju nepropisno uginule životinje. Nadoknada štete poljoprivrednicima koji imaju zbog afričke kuge svinja neće umanjiti agrarni budžet Republike Srpske od 180 miliona KM – rekao je Minić.

U razgovoru sa poljoprivrednicima koji su se žalili da se i po sedam dana čeka na odvoz oboljelih svinja iz ugroženog područja, da leševi životinja danima leže na mostu u Čađavici i da nakupci kupuju svinje iz ugroženog područja, Minić je naveo da je i sam čuo da u Bijeljini postoje divlja groblja životnja, negdje u Јasikovcu.

Minić je naglasio važnost maksimalnog podizanja samodiscipline i ponašanja svih u situaciji koja, kako je ocijenio, nije alarmantna, ali jeste složena.

– Ono gdje smo uočili problem jeste rad opštinskog inspektorata i službi kada je u pitanju eutanazija i uklanjanje životinja na životinjsko groblju i tražili smo od Republičkogog inspektorata da nam stavi na raspolaganje sve moguće inspektore, a i saradnici iz resornog ministartva su danima u Bijeljini – naveo je Minić.

On je odbacio pokušaje politizacije složene situacije.

– Za podršku domaćim poljoprivrednicima i smanjenje štete potrebno je partnerstvo koje nema u Bijeljini, gdje se komunikacija sa gradonačelnikom svodi na mejlove i ultimatume. Na svu sreću, ta je komunikacija bolja na nižem nivou, u radu lokalnog kriznog centra. Imamo razumijevanja u kriznim situacijama, da naši građani budu mirniji, mi smo tu partneri i ne politizujemo – rekao je Minić.

Minić je naveo da se radi na maksimalnim mjerama koje bi, uz primjenu svjetskih standarda, omogućile kontinuitet proizvodnje i prerade svinja.

– I države u okruženju se već tri, četiri godine bore sa afričkog kugom svinja i Republika Srpska će određeni period morati da živi s tim. Promet drugih životinja je dozvoljen, prema važećim propisima, a zabrana se odnosi samo na promet svinja.