Košarac u Višegradu: Sačuvati Drinu i Rzav, upotpuniti turističku ponudu

07.09.2021. | 17:39

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ukazao je na važnost očavanja Drine i Rzava, te da treba napraviti cjelovitu sliku kada je riječ o turističkoj ponudi Višegrada.

Košarac je novinarima da je na današnjem sastanku sa načelnikom Mladenom Đurevićem razgovarao o tome da Ministarstvo na čijem je čelu može predložiti Višegrad, kao jednu uređenu sredinu, da u kontaktima sa međunarodnim finansijskim organizacijama u oblasti ekologije dobije određenu vrstu podrške.

On je naveo da turizam u Višegradu ima potencijal i da je ova lokalna zajednica prepoznatljiva po kapacitetima koje ima, ubrajajući i Andrićgrad.

“Razgovarali smo i o tome na koji način zadržati ljude na selu i kako omogućiti bolji život na selu i preuzeo sam obavezu da organizacija FAO u kratkom roku dođe u Višegrad i da vidimo kako projekti, koji su spremni, mogu biti realizovani”, naveo je Košarac.

On je dodao da je razgovarano i o graničnom prelazu Vardište-Kotroman, jer je važno omogućiti brži protok robe budući da su česti zastoji.

“To pitanje treba riješiti na temelju razgovora međudržavnih komisija. Mislim da Višegrad ima potencijal da u ovom kraju bude jedan granični prelaz koji bi omogućio brži protok robe i ljudi, gdje bi se smanjile gužve”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, za jednu lokalnu zajednicu je izuzetno važno da ima stabilnu strukturu vlasti, a Višegrad to, nažalost, nema iz razloga onih koji su poraženi u izbornom procesu.

“Načelnik opštine ulaže napore da se afirmišu svi značajni projekti za razvoj Višegrada i po tome je prepoznat u institucijama Republike Srpske i na nivou institucija BiH time što želi da apostrofira ključna pitanja koja su važna za razvoj lokalne zajednice”, istakao je Košarac.

Đurević je rekao da je na sastanku razgovarano o otpadu koji dolazi do Hidroelektrane u Višegradu, te je zahvalio Košarcu za pomoć da se taj problem riješi zahvaljujući kontaktima sa kolegama iz Srbije i Republike Srpske.

On je naveo da je najveći problem deponija koja se nalazi na ulazu u Višegrad, te dodao da su vlastitim snagama do sada uspijevali da odole izazovima.

Ukazao je i na česte požare kada je u Višegradu najveći broj turista, da zahvaljujući vatrogasnom i komunalnom preduzeću saniraju problem, a da su i ranije dogovarali da bi taj problem trebalo riješiti.

Sastanku je prisustvovao i direktor preduzeća “Hidroelektrane na Drini” Nedeljko Perišić.

U Višegradu je danas pokrenuta ekološka akcija “Od izvora do mora”, u kojoj učesnici čiste obale Drine i Rzava, te izletište Bikavac. Cilj ovog projekta, koji je podržala opština Višegrad, a pokrenula kompanija “Koka-Kola”, jeste da podstiče i promoviše edukaciju i jača svijest građana o značaju odgovornog odlaganja ambalažnog otpada.

Jedan od institucionalnih partnera u projektu je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.