Košarac u vezi poskupljenja: U fokusu zaštita domaće proizvodnje i interesa domaćih kompanija

07.04.2022. | 14:00

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je u vezi poskupljenja da nadležne entitetske institucije prate stanje i da će, kada se ukaže potreba, pokrenuti proceduru prema Ministarstvu na čijem je čelu, koje je uvijek spremno da predloži Savjetu ministara uvođenje zaštitnih mjera.

On je naglasio da je u programu Savjeta ministara naglašena zaštita domaće proizvodnje i interesa ljudi koji posluju u Republici Srpskoj i FBiH.

– Onda kada nadležne institucije utvrde činjenično stanje i predlože zajedničkom nivou uvođenje određenih mjera, bićemo sigurno u funkciji naših politika, a to je, prije svega, zaštita domaće proizvodnje i zaštita interesa naših kompanija – naglasio je Košarac u izjavi novinarima u Bijeljini.

Košarac je dodao da je njihova obaveza i da omoguće plasmane domaćih proizvoda i na neka druga tržišta, te da u tom izbalansiranom odnosu moraju biti adekvatne mjere.

– Mi smo intenzivno radili sa entitetskim strukturama na obezbjeđenju vještačkog đubriva, zatim u vezi izvoza iz Srbije merkantilnog kukuruza i pšenice, vjerujem da ćemo ovih dana dobiti pozitivnu ocjenu Vlade Srbije – naveo je Košarac.

On je napomenuo da je rukovodstvo Srpske i juče razgovaralo o tome sa rukovodstvom Srbije.

– Konkretnih zahtjeva za uvođenje drugih mjera, izuzev drvnih sortimenata, nije bilo – dodao je Košarac.

On je naglasio da je neophodan odgovoran pristup prema domaćoj ekonomiji, realnom sektoru, ljudima koji su u direktnoj proizvodnji.

– Sigurno neće na temelju iskazane potrebe i dobre analize izostati angažman Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa – rekao je Košarac.