Korona utiče na ekonomiju: Kreditni rejting BiH glasi „B“ sa stabilnim izgledima

29.08.2020. | 11:35

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, koji glasi „B“ sa stabilnim izgledima.

Analitičari predviđaju da će realni BDP biti smanjen za šest odsto u 2020. godini, te da može doći do pogoršanja fiskalnog i platnog bilansa.

Ipak, predviđa se da će neto opšti dug BiH do kraja 2020. iznositi 31 odsto BDP, što ostavlja prostor za manevar na fiskalnoj strani.

“Obrazlažući stabilne izglede kreditnog rejtinga, analitičari ističu da stabilni izgledi balansiraju rizike povezane s efektima COVID-19 na bosanskohercegovačku ekonomiju i na fiskalne i vanjske vrijednosti tokom sljedećih 12 mjeseci s uzlaznim potencijalom koji dolazi iz sprovođenja strukturnih reformi i iz očekivanja snažnijeg  ekonomskog rasta nakon 2020. godine”, navode u Centralnoj banci BiH.

Prema navodima analitičara S&P, kreditni rejting BiH može biti povećan ukoliko dođe do unapređenja na polju domaće politike, sa manje konfrontacija i više konsenzusa, koja bi bila više orijentisana na promociju ekonomskog rasta i strukturnih reformi.

Oznake: Ekonomija, Korona