Korona otežava ekonomski oporavak: Berze u padu širom svijeta

20.07.2021. | 07:34

Akcije na berzama širom svijeta oslabile su usljed straha da će rastući broj slučajeva kovida 19 otežati ekonomski oporavak.

U Aziji, japanski berzanski indeks Nikei 225 oslabio je za preko jedan odsto, na najniži nivo u prethodnih šest mjeseci, prenio je Bi-Bi-Si.

u NJujorku, Dau DŽons industrijski indeks izgubio je više od dva procenta vrijednosti, a oslabili su i veliki indeksi u Britaniji i EU.

Akcije u Japanu opadaju već peti dan uzastopono pod uticajem brige povodom širenja delta varijante virusa korona i bojazni da će Olimpijske igre u Tokiju pogoršati situaciju.

Kompanije u Britaniji skraćuju radno vrijeme, neke radnje se zatvaraju ili firme moraju da umanje obim proizvodnje pošto zaposleni moraju u samoizolaciju nakon što su dobili obavještenje preko aplikacije za kovid 19.

“Najveća briga na tržištu je da li ćemo vidjeti usporenje globalnog ekonomskog oporavka”, izjavio je Ras Mould, direktor za investicije u “Ej-DŽej belu”.

Suzana Striter, analitičar za investicije i tržište iz “Hargrejvs Lensduna” kaže da su se na horizontu ponovo nadvili tamni oblaci iako je do prije samo nekoliko sedmica vladao optimizam kada je riječ o oporavku ekonomije, posebno od kada je Britanija uvela desetodnevni karantin za sve koji dolaze iz Francuske.

“Uprkos rastu stope vakcinacije, povratak u normalnost iz vremena prije kovida dovedena je u pitanje”, rekao je Ulrih Lojhtman, šef odjeljenja za strane valute i robna istraživanja u “Komercbanci”.

Oznake: Berze, Ekonomija, Svijet