Konsolidovali redove nakon zemljotresa: Industrijska proizvodnja u Turskoj naglo porasla

09.04.2024. | 09:17

Industrijska proizvodnja u Turskoj porasla je u februaru najsnažnije u dvije godine, odražavajući oporavak od teških posljedica potresa na početku 2023. godine, pokazali su u ponedjeljak podaci zavoda za statistiku.

Industrijska proizvodnja u februaru je poskočila za 11.5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, gotovo deset puta snažnije nego početkom godine.

Stopa rasta najviša je unatrag dvije godine, a pokazuje teške posljedice potresa u februaru prošle godine koji je odnio više od 53 hiljade ljudskih života i prouzročio ogromnu materijalnu štetu, procijenjenu na više od stotinu milijardi dolara.

U drugom ovogodišnjem mjesecu industrijska proizvodnja porasla je tako na godišnjoj razini za 12.8 posto, zrcaleći rast u sektoru rudarstva i vađenja kamena, energetskom i u sektorima intermedijarnih i trajnih dobara za široku potrošnju.

Najvišu stopu rasta bilježio je tehnološki sektor

Snažnije od prosjeka porasla je proizvodnja u sektoru kapitalnih dobara, za čak 21 posto, a najvišu stopu rasta bilježio je tehnološki sektor, od čak 38.5 posto.

Na mjesečnoj razini proizvodnja je u februaru uvećana za 3.2 posto, nakon gotovo stagnacije na početku godine, uz 11.3-postotni rast u sektoru kapitalnih dobara. Najsnažniji rast bilježio je i na mjesečnoj razini tehnološki sektor, po stopi od 46.4 posto.

Hina