Kina zaključuje novi gasni mega-ugovor sa Katarom: Od koga će Evropa kupovati gas?

13.02.2023. | 22:08

Kineska nacionalna naftna kompanija (CNPC) dogovorila je sa “Katar enerdžisom” glavne uslove ugovora na gotovo trideset godina o kupovini tečnog prirodnog gasa.

Kineska nacionalna naftna kompanija (CNPC) blizu je sklapanja ugovora na gotovo trideset godina o kupovini tečnog prirodnog gasa (LNG) od “Katar enerdžija” sa njihovog velikog projekta Sjeverno polje, reklo je troje ljudi upućenih u pregovore.

Ako bude zaključen, biće to drugi takav ugovor sklopljen između velikog izvoznika LNG-a Katara i drugog najvećeg kupca na svijetu Pekinga, javlja Rojters.

Prošlog novembra, kineski “Sinopek” i “Katar enerdži” sklopili su ugovor prema kojem će zalivska zemlja isporučivati četiri miliona tona LNG-a kineskoj kompaniji narednih 27 godina – što je najduži period u ugovorima koje je do sada potpisao Katar.

“CNPC i Katar dogovorili su se oko glavnih uslova ugovora koji će biti veoma sličan ‘Sinopekovom'”, rekao je zvaničnik upućen u razgovore koji nije želio da bude imenovan.

Ni CNPC ni “Katar enerdži” nisu željeli da komentarišu navode medija.

“Sinopek” je u novembru saopštio da je ugovor o kupovini gasa dio “cjelovitog partnerstva”, što bi moglo da znači da kineska firma razmatra da kupi udio u postrojenju Sjeverno polje koje se proširuje.

U sve zategnutijim odnosima Kine sa Sjedinjenim Američkim Državama i Australijom, Peking vidi Katar, najvećeg gasnog rivala dvije države, kao sigurnije mjesto za investicije.

“Sinopek” i CNPC ne bi razmatrale tako dugoročne ugovore da se ne nadaju i mogućnosti da obezbede manji udio u Sjevernom polju, rekao je agenciji drugi zvaničnik iz Pekinga.

“‘Katar enerdži’ ima ukupno 75 odsto udela u proširenju Sjevernog polja koje će koštati najmanje 30 milijardi dolara i mogao bi da ponudi do pet odsto udjela nekim kupcima”, izjavio je izvršni direktor kompanije Sad al Kabi.

On je naveo da državna kompanija pregovara o nekoliko ugovora o isporuci sa brojnim mogućim kupcima i da će oni biti objavljeni kada dogovori budu postignuti.

Najveći kineski uvoznik gasa, CNPC, prošle godine povećao je uvoz gasa iz Rusije gasovodima i tankerima, preuzimajući isporuke koje više nisu odlazile u Evropu zbog EU sankcija Moskvi poslije početka sukoba u Ukrajini.

Podaci kineske carine pokazuju da je uvoz katarskog LNG-a prošle godine porastao za 75 odsto, čineći četvrtinu ukupno uvezenog gasa, ali su se ukupne količine LNG-a koji je Kina uvezla smanjile za 20 odsto.

S druge strane, uvoz iz Australije i SAD opao je za 30 odsto, odnosno 77 odsto u odnosu na 2021. godinu.

“Katar enerdži” potpisao je prošle godine pet ugovora sa velikim međunarodnim kompanijama za projekat Sjeverno polje, plan proširenja koji će biti sproveden u dvije faze, a namjera je da se njegovom realizacijom poveća proizvodnja LNG-a na 126 miliona tona godišnje do 2027. sa trenutnih 77 miliona tona.

Svaka od pet velikih kompanija, “Total Enerdžis”, “Ekson Mobajl”, “Konoko Filips”, ENI i “Šel” potpisala je sporazum o zajedničkom ulaganju sa “Katar Enerdžisom”, prenosi RT Balkan.

 

 

Oznake: Katar, Kupovina