Kina otkrila ogromno nalazište naftnih škriljaca: Rezerve premašuju 1,26 milijardi tona

25.08.2021. | 19:01

Kompanija PetroČajna, podružnica kineske Nacionalne naftne korporacije (CNPC), otkrila je velike rezerve naftnih škriljaca na najvećem naftnom polju u zemlji, Daćing, u sjeveroistočnoj provinciji Heilongđiang.

“Procijenjene geološke rezerve naftnih škriljaca na polju Daćing-Gulong premašuju 1,26 milijardi tona“, objavila je kompanija na svom nalogu na kineskoj društvenoj mreži Veibo, prenosi Raša tudej.

Prema navodima PetroČajne, glavne istražne bušotine su pokazale stabilnu probnu proizvodnju na nivou od 30 kubika nafte dnevno, uključujući i bušotinu Guje, na kojoj je proizvodnja tokom više od 500 dana istraživanja iznosila više od 6.000 tona sirove nafte.

“Uspjeli smo da ostvarimo važan strateški prodor u proizvodnji ‘kontinentalne’ nafte iz škriljaca u basenu Songlijao”, dodala je kompanija u poruci objavljenoj na Veibou.

Naftno i gasno polje Daćing otkriveno je 1959. To je trenutno najveće kinesko polje sa geološkim rezervama većim od 5,7 milijardi tona nafte i 1.000 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, navodi RT.

Oznake: Ekonomija, Nafta