Kad se vrijedne ruke udruže: Stručnjaci iz Srbije i Srpske će stvarati zajedničke hibride

02.02.2022. | 15:20

Predsjednik Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada Dragana Latković izjavila je da će Institut zajedno sa Poljoprivrednim institutom Republike Srpske intenzivno raditi na proizvodnji kvalitetnog sjemena, čime bi ostvarili isključivo oslanjanje na vlastite potencijale u proizvodnji i osigurali prehrambenu stabilnost u Republici Srpskoj.

“Cilj nam je da se površine pod semenskom proizvodnjom u Republici Srpskoj povećaju. To je komercijalni deo priče, a drugi je naučni jer želimo da sa kolegama razvijajamo zajedničke hibride kukuruza, zajedničke sorte soje i krmnog bilja”, rekla je Latkovićeva nakon Savjetovanja agronoma Srbije i Republike Srpske na Zlatiboru.

Direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislav Trkulja izjavio je da se nada se će prvi rezultati biti postignuti u oplemenjivanju kukuruza i stvaranju zajedničkog hibrida.

On je rekao da Institut sa sjedištem u Banjaluci ima sjajne domaće hibride i da u narednom periodu očekuju još uspješniju saradnju sa dobrim finansijskim rezultatima.

Trkulja je ukazao da kukuruz u strukturi sjetve u Republici Srpskoj učestvuje sa 40 odsto, prenose beogradski mediji.

Na Savjetovanju agronoma na Zlatiboru govoreno je i o značaju divezifikacije poljoprivredne proizvodnje, održivom korišćenju poljoprivrednog zemljišta, kao i o poboljšanju kvaliteta konzervisane stočne hrane.

Na Zlatiboru se od 30. januara do 3. februara 2022. godine održava Savjetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije, savjetovanje agronoma Srbije i Republike Srpske i Simpozijum Poljoprivredna tehnika.