Jednu muž ostavio zbog starlete, druga optužena za ubistvo: Ovo su najbogatije žene svijeta

04.04.2024. | 10:04

Lista najbogatijih ljudi na svijetu sastoji se i od žena koje su se progurale u surovom svijetu biznisa.

Donosimo vam priču najbogatijih žena na našoj planeti:

5. Mekenzi Skot (36,5 milijardi dolara)

Bivša supruga osnivača Amazona Džefa Bezosa, Mekenzi Skot, vrijedi 36,5 milijardi dolara i nalazi se na 43. mjestu Forbsove liste bogatih. Bezos i Mekenzi su bili u braku 25 godina, ali su se razveli 2019. godine, jer je Džef našao novu ljubav u Loren Sančez.

Mekenzi, 53-godišnja romanopisac, pridružila se redovima ultra-bogatih svjetskih filantropa kao potpisnica obećanja, tj. zavjeta da će polovinu svog bogatstva da da u dobrotvorne svrhe.

Ona je postavila veb stranicu pod nazivom Iield Giving na kojoj se navodi da je do danas dala više od 17,3 milijarde dolara za preko 2.300 neprofitnih organizacija. Ranije ove godine otkriveno je da je Mekenzi usmerila ogroman dio svog novca ekstremno levičarskim grupama za ‘rodni identitet’ i neprofitnim organizacijama koje se zalažu za migrante.

Što se tiče privatnog života: Mekenzi se ponovo vjenčala sa drugim mužem, profesorom hemije u srednjoj školi, ali je podnijela zahtjev za razvod 2022. godine.

4. Žaklin Mars (38,5 milijardi dolara)

Žaklin Mars je takođe dospjela na Forbsovu listu sa bogatstvom od 38,5 milijardi dolara. Zauzela je ukupno 35. mjesto. Njen djed Frenk Mars pokrenuo je posao praveći čokolade u svojoj kuhinji u Takomi, Vašington, 1911.

Godine 1929. kompanija je izmislila prepoznatljivi nugat sa ukusom slada, koji je postao proizvod za slatkiše Milki Vai i Snickers – i posao je procvetao. Žaklin (84) sada posjeduje otprilike jednu trećinu Marsovog carstva – pošto je za kompaniju radila skoro 20 godina. Bila je u odboru do 2016. godine sa sinom Stivenom Bedžerom, takođe sada direktorom.

Njen brat Džon posejduje drugu procjenjenu trećinu kompanije, a četiri ćerke njenog pokojnog brata Foresta Jr. polažu pravo na ostatak. Žaklin se 2013. godine našla u velikom skandalu nakon što je priznala krivicu za prekršaj bezobzirne vožnje koja je rezultirala fatalnom nesrećom u kojoj su poginule baka i nerođena beba.

Vozačka dozvola joj je oduzeta na šest meseci i naloženo joj je da plati kaznu od 2.500 dolara tokom saslušanja u Opštem okružnom sudu u Virdžiniji. Sudija je mogao da osudi Marsa na godinu dana zbog prekršaja, ali je porodica žrtve Iren Elisor zatražila od sudije da Žaklin ne baca u zatvor.

3. Džulija Koh (64,3 milijarde dolara)

Džulija Koh (61) vrijedi 64,3 milijarde dolara – što je stavlja na 23. mjesto na cijeloj listi milijardera.

Ona i njeno troje djece naslijedili su 42 odsto udela u kompaniji Koch Industries od supruga Davida nakon njegove smrti od raka prostate u dobi od 79 godina 2019. Dejvid, koji je radio kao hemijski inženjer i biznismen, pridružio se svom porodičnom preduzeću 1970. godine i pretvorio ga u drugu po veličini privatnu kompaniju u Sjedinjenim Državama.

Džulija, koja se preselila iz Ajove u Njujork 1980-ih, počela je kao pomoćnica modnog dizajnera Adolfa – radeći sa čitavim nizom klijenata visokog profila, uključujući Nensi Regan. Dejvida je prvi put upoznala na sastanku na slepo 1991. pre nego što se na kraju vjenčala pet godina kasnije.

Džulija sada služi kao predsednica Fondacije Dejvida H. Koha – neprofitne organizacije posvećene unapređenju filantropskog nasleđa svog supruga da bi „obogatila živote pojedinaca širom sveta kroz nauku i medicinska istraživanja, obrazovanje, javnu politiku i umetnost.”

Par je prethodno donirao 10 miliona dolara medicinskom centru Mount Sinai, 10 miliona dolara Dečjoj bolnici Stanford za proučavanje alergija na hranu i 3 miliona dolara ortopedskom ogranku NIU Langone. Mama troje djece je takođe ‘odani pokrovitelj umjetnosti.

2. Alis Volton (72,3 milijarde dolara)

Alis Volton, koja je jedina ćerka osnivača Volmarta Sema Voltona, navodno vredi 72,3 milijarde dolara. Ona je obezbijedila 21 mjesto na listi svih milijardera. Njena braća – Rob i Džim – ušli su u porodični posao, ali Alis je odustala od trenda i umesto toga usmerila pažnju na kustos umetnosti nakon što je kupila svoj prvi komad kada je imala samo 10 godina. Ovo interesovanje dovelo je do toga da je predvodila Muzej američke umetnosti Kristalni mostovi koji je otvoren za javnost u njenom rodnom gradu Bentonvilu u Arkanzasu 2011.

Alice, kojoj je ranije izdata kazna za vožnju u pijanom stanju, koja je kasnije odbačena, navodno je poklonila sopstvenu umetničku kolekciju kao osnovu za izložbe i potrošila preko 300 miliona dolara na izgradnju institucije.

Na sajtu muzeja Alis je opisana kao filantrop koja je „posvećena povećanju pristupa umetnosti, poboljšanju obrazovanja, unapređenju zdravlja i unapređenju ekonomskih mogućnosti za sve“. Takođe je uzgajala konje više od decenije na ranču u Teksasu, koji je prodala 2015. godine, pošto je tokom godina posedovala šest šampionskih konja.

Godine 2022. holistički zdravstveni institut koji je osnovala u Bentonvilu prethodne godine preimenovan je u Medicinsku školu Alis L. Volton.

1. Fransoaz Betankur Majers (99,5 milijardi dolara)

Najbogatija žena na svijetu je Fransoaz Betankur Majers – unuka osnivača L'Oreala – koja vredi nevjerovatnih 99,5 milijardi dolara. Ona je na 15. mjestu na listi svih milijardera. Francuska poslovna žena (70) i njena porodica posjeduju više od trećine javnog brenda lepote koji je osnovan 1909. Ona je u upravnom odboru L'Oreala od 1997. godine i ostaje predsednica porodične holding kompanije sa svojim sinovima – Jean-Victor Meiersom i Nicholas Meiersom – koji su takođe direktori.

Fransoaz je nasledila svoje ogromno bogatstvo nakon što je njena majka Liliane Bettencourt, tada najbogatija žena na svijetu, umrla u 94. godini 2017.

Njena smrt je bila velika pravna bitka koja se razvila u politički skandal oko toga da li je bila u stanju da upravlja porodičnim bogatstvom.

Fransoaz je navodno napisala dvije knjige – jednu o Bibliji, a drugu o grčkim bogovima – i svira klavir satima dnevno. Ova povučena milijarderka je takođe pobornik filantropskih ciljeva, uglavnom kroz fondaciju svoje porodice.