Neprijatan skok! Cijene nafte dostigle najviši nivo – ovo je razlog

04.04.2024. | 07:48

Prema podacima Interkontinentalne berze (ICE) cijena referentne nafte “brent” u utorak je dostigla maksimum od 89 dolara za barel, približavajući se nivoima posljednji put viđenim u junu 2022. godine.

Stručnjaci objašnjavaju ovaj skok izraelskim vazdušnim napadom na iranski konzulat u Damasku i prijetnjom Teherana odmazdom.

Fjučersi “brenta” su od ponedjeljka porasli za skoro dva odsto na 89.060 dolara po barelu. Američki referentni indeks VTE (Vest Teksas intermidijejt) premašio je 85 dolara.

Iran – veliki proizvođač nafte – zaprijetio je Izraelu “oštrim” odgovorom nakon što je u napadu na iranski diplomatski kompleks u Damasku ubijeno sedam vojnih savjetnika, uključujući tri viša komandanta.

Izrael je više puta gađao iranska postrojenja u Siriji, zbog navodne podrške Teherana palestinskoj grupi Hamas u Gazi. Iako Izrael nije komentarisao najnoviji udar, “New York Times” je citirao četiri neimenovana izraelska zvaničnika koji su priznali da Izrael stoji iza toga. Cijene nafte su porasle posljednjih mjeseci zbog straha da bi rat u Pojasu Gaze mogao da se proširi na Bliski istok. Region je vodeći snabdijevač energentima i važna ruta za transport nafte. Sredinom marta, cijena “brenta” se popela na 85 dolara po barelu pošto su jemenski Huti pojačali napade na brodove u Crvenom moru.

Prema projekciji “Bloomberga”, cijene nafte mogle bi da dostignu 150 dolara po barelu ako se Iran pridruži sukobu.

Prema podacima ICE, “brent” je posljednji put trgovao iznad trenutnog nivoa u junu 2022. (98,460 dolara po barelu 28. juna), tokom ranih faza kampanje sankcija Zapada protiv Rusije, velikog izvoznika nafte, zbog sukoba u Ukrajini.

Skok cijena sirove nafte je takođe podstaknut smanjenjem proizvodnje OPEK+, ekonomskim rastom Kine i očekivanjima globalnog deficita ove godine, prenosi “b92”.