Jedna od najkrivotvorenijih vrsta biznisa: Inspektori u akciji protiv lažnog maslinovog ulja

28.01.2024. | 15:47

Državna televizija Slovenije (RTV) piše da je rizik od kupovine krivotvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja izuzetno visok zbog nedostatka tog ulja u Еvropi.

Pozivajući se na javnu agenciju Spirit pišu da će slovenski državni inspektorat provesti opsežno uzorkovanje i istraživanje oko trideset vrsta maslinovog ulja.

“Prošle godine Uprava za bezbjednost hrane otkrila je da je tek trećina od 34 uzeta uzorka maslinovog ulja bila bez greške. U drugima su potvrđene neusklađenosti hemijskom ili organoleptičkom analizom”, piše RTV.

“Jako je teško pronaći lažnjake, puno se novca ulaže u njihovu proizvodnju”

“Industrija ima velike resurse na raspolaganju, puno ulaže u te lažnjake, a naravno da su one jako dobre i jako ih je teško pronaći. Ali to ne znači da nisu lažnjaci, daleko od toga”, rekla je Milena Bučar Miklavčić iz referentne laboratorije za maslinovo ulje u Izoli.

Bučar Miklavčić dodaje da se proizvodnja maslinovog ulja smatra jednim od najkrivotvorenijih vrsta biznisa, zbog čega se širom svijeta razvijaju novi instrumenti za analizu. RTV otkriva i da trgovci i proizvođači pogrešno pružaju informacije o maslinovom ulju te da su te greške ponekad i plod neznanja. Na primjer, pokazala je podatke na etiketi jedne flaše maslinovog ulja.

“Ovo su najčešće greške”

“Najčešće greške su da se podaci ne daju na način propisan zakonom, da se daju premalim slovima, nečitko su napisani i slično”, objašnjava Еrika Bešter iz Instituta za maslinarstvo.

Izolska laboratorija, otkriva RTV Slovenija, zadužena je i za inspekcijski nadzor koji sprovodi Češka na tržištu maslinovog ulja. Godišnje od tamo dobiju oko 20 uzoraka. U Sloveniji, koja je i proizvođač ulja, godišnji broj uzoraka nije značajno veći, piše Indeks.