Iz Sarajeva uskoro novi letovi: Ove avio kompanije ispunile su uslove za subvencije

27.11.2023. | 13:25

Tri od pet avio kompanija koje su se javile na javni poziv za otvaranje novih linija sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo uz subvenciju ispunila su navedene uslove – objavila je Komisija za stručnu ocjenu prijava.

Niskobudžetne kompanije Ryanair, Wizz Air i SunExpress ispunile su uslove za finansijsku podršku, a dodatne pojedinosti o rutama i datumima pokretanja biće objavljene u narednom periodu.

LOT Polish Airlines i TUI Airways, koji su se takođe prijavili, nisu zadovoljili kriterije. S druge strane, Norwegian Air Shuttle svoju je ponudu dostavio nakon zadanog roka zbog čega nije uzeta u razmatranje.

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo su prije tri dana saopštili da je javni poziv kojeg je raspisala Turistička zajednica Kantona Sarajevo zatvoren, te da je cilj razvoj turizma, uspostavljanja novih destinacija i povećanja broja putnika.

Javni poziv bio je usmjeren na avio kompanije za pokretanje operacija ili uspostavljanja baze u Sarajevu, nudeći sredstva prevoznicima koji u zadnjih 12 mjeseci uvode letove iz nepokrivenih destinacija, započinju usluge prema strateški važnim destinacijama, stacioniraju svoje avione u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ili započinju letove duže od šest sati.

Vrijednost subvencija nije javno objavljena. Rute za koje se smatra da su od strateške važnosti iz Sarajeva su Berlin, Memmingen, Malmo, Gothenburg, Kopenhagen, Pariz, Basel, Amsterdam, Eindhoven, London, Brisel, Rim, Milano, Budimpešta, Prag, Barcelona, Girona, Madrid, Ženeva, Bari, Stockholm, Oslo, Dusseldorf, Atena, Tirana, Skoplje, Izmir, Antalya, Podgorica, Abu Dhabi, Varšava, bilo koja tačka u Hong Kongu, Singapuru, Kini, Indoneziji, Jordanu, Japanu, Libanonu, Indiji, Izraelu i Maleziji, također kao i bilo koja druga destinacija u Sjevernoj Americi – prenosi EX-Yu Aviation portal.

Ryanair i SunExpress, koji su aplicirali za subvencije, ne lete za sarajevski aerodrom, dok je Wizz Air nedavno pokrenuo subvencionisane linije iz londonskog Lutona. Njegova podružnica u Emiratima održava sezonske operacije od Abu Dhabija do Sarajeva.

Neki avio prevoznici već su najavili nove linije za Sarajevo za sljedeću godinu, uključujući Pegasus Airlines iz Antalye i Air Arabia iz Sharjaha, s tim da je drugi obnovljen nakon gotovo dvije godine. Na osnovu indirektnih saobraćajnih tokova, Ankara je najprometnija neobslužena ruta sarajevskog Aerodroma u Evropi (uključujući Tursku). Slijede Amsterdam, Pariz, Bruxelles, Adana, Prag, Milano, Trabzon i Barcelona.