Istaknuto na samitu: Potreban veći energetski suverenitet zemalja regiona

23.03.2023. | 19:11

U zemljama regiona potrebno je obezbijediti što veći energetski suverenitet da bi domaće kompanije mogle po modernim tehnologijama da upravljaju elektroenergetskim sektorom, od proizvodnje do isporuke struje i ostalih usluga potrošačima, rečeno je danas na samitu energetike “SET Trebinje 23”.

Direktor kompanije “Dvelt” iz Banjaluke Stefan Krneta istakao je da postoji veoma dobra baza znanja za primjenu naprednih tehnologija u oblasti energetike, nastala saradnjom na projektima domaćih energetskih i informacionih kompanija prethodnih godina, što ih čini suverenijim jer sami mogu da vladaju svojim sistemom po modernim tehnologijama.

On je istakao, na panelu o bezbjednosti energetskog sektora u oblasti mjerenja i prenosa, da su lokalno znanje i firme pokazali da su dobro uradili stvari koje je u prethodnom periodu nametnula EU, a tiču se “Elektroprivrede Republike Srpske”, kao što je razdvajanje tržišta.

Krneta je istakao da takvim domaćim firmama treba obezbijediti preferencijalan status na domaćem tržištu, kao što to imaju i strane firme na svojim tržištima, koje su im veliki konkurenti.

On je ukazao da domaće firme da bi pratile moderne tehnologije imaju velike troškove na stranom tržištu, kao i za dobijanje sertifikata, jer nijedna zemlja regiona nema svoje sertifikacione kuće.

Krneta je istakao da domaće firme mogu da iznesu velike i važne projekte u ovoj oblasti i da imaju dobru saradnju i sa operatorima i softverskim kompanijama.

Vladimir Arnaut iz “Elektrokrajine” naveo je da su narod i potrošači njihovi najveći investitor i da će se truditi da budu što efikasniji i kvalitetnije im isporučuju struju.

Direktor “Mikroelektronike” iz Banjaluke Dragan Praštalo je istakao da su neke domaće firme među desetak najboljih u svijetu po ispunjavanju određenih standarda u toj oblasti, za šta imaju sertifikata.

On je istakao da je potrebno zaštititi domaće tržište da bi te kompanije mogle što više da “izvoze pamet”, jer takva zaštita postoji i u drugim zemljama koje se neiskreno zalažu za liberalno tržište, a štite svoje kompanije.

Zato je, kako je istakao, važan energetski suverenitet za jednu državu da sve može da proizvodi kod sebe, umjesto da plaća skupe usluge na stranim tržištima.

Na skupu je istaknuto da su “pametna brojila” važna u cijelom lancu elektroenergetskog sistema, posebno zbog sve većeg priključenja na mrežu obnovljivih izvora energije i da ona obezbjeđuju smanjenje gubitaka na mreži i povećanje kvaliteta usluga za krajnje korisnike.

Oznake: Energetika, Samit