Iako privreda posrće: Stranci rado dolaze u Njemačku na rad, nerado odlaze

25.04.2024. | 10:27

Njemačka privreda posrće, ali zemlja je i dalje atraktivna destinacija stranim radnicima, pokazuje jedno međunarodno istraživanje.

U anketi 150.000 radnika iz 188 država, Njemačka je na petom mestu liste najpopularnijih odredišta za zapošljavanje, i prva među onima u kojima se ne govori engleski.

Vode Australija, SAD, Kanada i Velika Britanija.

Nasuprot tome, prema studiji konsultantske firme Boston konsalting grup (BCG), berze radnih mjesta Stepstone i krovnog udruženja The Network, zaposleni u Njemačkoj retko žele da odu negjde u svijet na rad.

Anketa je trajala od oktobra do decembra.

Kada se saberu sve zemlje, u prosjeku je malo manje od četvrtine zaposlenih aktivno tražilo posao u inostranstvu, a više od 60 odsto je iskazalo načelnu spremnost da se isele zbog zaposlenja.

U višegodišnjem poređenju, Njemačka je ipak donekle izgubila na privlačnosti – 2018. je bila na drugom mjestu.

Sa druge strane, radnici u Njemačkoj rijetko razmišljaju da odu: Posao u inostransttvu tražilo je svega sedam odsto od 14.000 ispiptanika.  Među njima su bili i Nijemci i useljenici.

Kao omiljeni destinacije u Njemačkoj navode se Švajcarska i Austrija.

Stopa onih koji razmišljaju o inostranstvu u Njemačkoj je niska u poređenju sa Italijom, Velikom Britanijom i SAD. U tim zemljama je više nego dvostruko veća.

Spremnost za polazak u inostranstvo na rad najizraženija je u nekoliko afričkih država, prije svega u Gani sa 74 odsto. U Indiji taj udio je 54, a u Turskoj 35 odsto.

Podaci važe i za visokokvalifikovane. Odvojeno su po zemljama procijenjeni odgovori akademskih građana u anketi, i njihova se spremnost za odlazak u inostarnstvo samo neznatno razlikuje od one kod radnika bez fakultetske diplome.

Globalno, najpoželjniji grad za rad je London, ispred Amsterdama i Dubaja. Berlin je sa šestim mjestom isto pri vrhu.

Međutim, odlučujući kriterijum za eventualni odlazak u inostarnstvo velikoj većini anketiranih nije zemlja odlaska, ili neka konkretna metropola, nego privlačnost ponuđenog radnog mjesta.

U takmičenju za pridobijanje radne snage iz inostranstva, pobjeđuju firme koje stranim radnicima nude atraktivne uslove rada i podršku, rekao je savjetnik u BCG Jens Bajer, jedan od autora studije.

Za primjer, naveo je pitanje radne dozvole, uz primjedbu da je “nažalost, u Njemačkoj to veoma zamorna procedura”.