Haos u kineskim lukama: Zagušenost usporila isporuku robe širom svijeta

18.06.2021. | 10:33

Izbijanje koronavirusa na jugu Kine začepilo je luke presudne za globalnu trgovinu, uzrokujući zaostatak u otpremi koji bi mogao potrajati mjesecima i dovesti do nestašice tokom sezone prazničkih kupovina.

Haos je počeo prošlog mjeseca kada su vlasti u južnoj kineskoj provinciji Guangdong, u kojoj su smještene neke od najprometnijih svjetskih kontejnerskih luka, otkazale letove, zaključale zajednice i obustavile trgovinu duž svoje obale da bi stavili pod kontrolu brzi rast slučajeva zaraženih od koronavirusa.

Stopa infekcija se od tada smanjila, a mnoge su se operacije ponovo pokrenule. Međutim, šteta je već napravljena. Jantian, luka udaljena oko 50 milja sjeverno od Hong Konga, koja svakodnevno prometuje robom kojom bi se punilo 36.000 kontejnera od 20 stopa, bila je zatvorena skoro sedam dana krajem prošlog mjeseca nakon što su među radnicima na pristaništu otkriveni zaraženi.

Zagušenja u Jantianu prelila su se i na druge kontejnerske luke u Guangdongu, uključujući Šekou, Čivan i Nanša.

Zagušenost na jugu Kine navela je velike brodarske kompanije da upozore klijente na kašnjenja, promjene ruta i odredišta brodova i rast naknada.