Gradonačelnik Trebinja samouvjereno: Na proljeće sljedeće godine počinje gradnja aerodroma

31.10.2021. | 11:58

Svi projekti i programi podrške privredi u Trebinju nastavljeni su ovoj godini, epidemija virusa korona nije ih zaustavila, a grad je opredijeljen da nastavi da podržava privredu i otvaranje novih radnih mjesta, izjavio je gradonačelnik Mirko Ćurić.

Ćurić očekuje da će na proljeće sljedeće godine početi gradnja trebinjskog aerodroma, te naglašava da se krupnim koracima ide u realizaciju tog istorijskog projekta za grad na Trebišnjici.

“Trenutno se sprovode istražne radnje, radi se projektna dokumentacija i smatram da će, kao što je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, izgradnja da počne početkom proljeća 2022. godine”, rekao je Ćurić.

On ističe da Grad ne sumnja u realizaciju tog projekta, te kaže da očekuje podršku od svih građana Trebinja, kao što je puna podrška stigla od zvaničnika Republike Srpske, te srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Republika Srbija želi da uloži u taj projekat. Hvala im i za sve dosadašnje projekte koje su podržali u Trebinju. Uvjerili su nas da imaju dobre namjere, a mi kao odgovorni smo opredjeljenja da nam aerodrom treba i da će imati svaki vid podrške od grada”, poručio je Ćurić.

On je naveo da grad u ovoj godini dodjeljuje do 15.000 KM bespovratnih sredstava za projekat samozapošljavanja, za koji se javilo više od 40 lica, dok će za finansiranje pripravničkog staža izdvojiti 360.000 KM.

“Na taj poziv javilo 40 privrednika sa zahtjevom da zaposle 50 pripravnika. Samo za taj program će nam trebati 360.000 KM, jer će grad finansirati neto platu od 600 KM, a poslodavci su dužni da namire troškove poreza i doprinosa”, rekao je u intervjuu Srni Ćurić.

On je napomenuo da je u posljednje tri ili četiri godine, u Trebinju, zajedno sa Zavodom za zapošljavanje, kroz programe samozapošljavanja, pripravničkog i volonterskog staža zaposleno više od 1.000 lica.

Ćurić kaže da epidemija virusa korona jeste uticala na usporavanje realizacije projekta slobodne zone. On navodi da je bilo potrebno izraditi elaborat i ostalu dokumentaciju, te da se u narednim danima očekuje da se oglasi nadležno ministarstvo kako bi se dobila potrebna dozvola i otpočelo sa daljim procedurama.

“Sigurno je da će nam trebati saglasnost nadležnog ministarstva u Savjetu ministara, ali se nadam da neće biti problema jer to je nova investicija, koja omogućava otvaranje radnih mjesta. Potrebno je podržati sve zdrave projekte koji stvaraju poslovan ambijent i koji zapošljavaju nove ljude”, ocijenio je Ćurić u intervjuu Srni.

On kaže da Grad daje 99 odsto popusta na rentu za sve koji grade proizvodne objekte u poslovnim zonama i 25 odsto na troškove uređenja, a razmišlja se i o podršci za svako novo radno mjesto.

“Slobodna zona već dovoljno daje prostora na nivou države da postoje olakšice privrednicima u smislu da se ne plaća PDV dok se roba nalazi u slobodnoj zoni već nakon prodaje”, kaže Ćurić i ocjenjuje da u prilog projektu ide geografski položaj Trebinja, blizina Crne Gore, ali i Hrvatske, koja je članica EU, kao i budući aerodrom.