“Gdje ćemo na ručak? Ponesi pasoš”: Sa banjalučkog aerodroma uskoro na evropske destinacije

21.04.2021. | 19:40

Nakon višemjesečne pauze, uslovljene pandemijom, ponovo letovi sa banjalučkog aerodroma.

Niskobudžetna avio-kompanija Viz er najavila je letove pet avio-linija u četiri evropske zemlje, a karte su već u prodaji. U maju bi sa banjalučkog aerodroma trebalo da polete i avioni Rajan era za Brisel, Berlin, Frankfurt, Memingen i Geteborg.

Obići zanimljiva odredišta za malo novca – ideal svakog putnika. Rada Galić kaže da se, kada imate jeftine letove i aerodrom u komšiluku, planovi prave u trenu.

“Slobodna sam dva dana. Šta misliš da popijemo kafu u Zagrebu, ručamo u Beču?” I to nam se i dešavalo. Poznajem dosta takvih ljudi, i sama sam jedna od takvih. “Gdje ćemo na ručak? Ponesi pasoš”, priča Galićeva.

Od banjalučkog aerodroma teško da može bliže, pa se raduje ugovoru sa kompanijom Viz er. Ajndhoven u Holandiji, Bazel/ Milhaus u Francuskoj, Malme i Stokholm u Švedskoj i Dortmund u Njemačkoj. To su linije na kojima će Viz er saobraćati iz Banjaluke.

“Dobili smo pozitivan odziv svih građana i iz Republike Srpske i cijele BiH i regiona”, kaže Milan Račić, direktor Aerodroma Banjaluka.

Godina u kojoj se cijeli svijet bori sa pandemijom virusa korona imala je katastrofalan uticaj na turizam i avio prevoz. Za aerodrom u Mahovljanima to je značilo udarac težak tri miliona KM. Ipak, kaže Račić, otpuštanja nije bilo, a najavljeni poslovi obećavaju godinu u plusu.

“Operacije sa kompanijom Rajan er očekujemo već idućeg mjeseca. Uvode se i destinacije za Milano, koje očekujemo u julu i operacija za koju vlada veliko interesovanje. Riječ je o letovima na relaciji Beč-Banjaluka koje očekujemo u junu”, navodi Račić.

Jeftini letovi iz Banjaluke, saglasni su i turistički radnici, sjajna je vijest za cijeli sektor, jer u pravilu znači goste koje će radoznalost dovesti u ove krajeve.

“Ako dolaze u ovaj dio Republike Srpske, idealno je da slete u Banjaluku i da odatle počnu svoj obilazak, u zavisnosti od ture. To doprinosi razvoju turizma. Bez adekvatne infrastrukture, od avio-linija, auto-puteva, nema ni pravog razvoja turizma”, kaže Vanja Savić iz turističke agencije Unis turs Banjaluka.

Malo je ljudi koji o vještini putovanja znaju više od Roberta Dacešina, tvorca bloga “RIO priče s putovanja”. Ova ljubav, kaže, rodila se kada je kao 15-ogodišnjak prvi put letio avionom. Od tada je proputovao više od 60 zemalja i zna da mnogo putnika nema plan, nego ga stvori kad dođe do jeftine avio karte.

“Vjerujem da će to otvoriti neke nove perspektive, da će pomoći ljudima koji rade ovdje – hotelijerima i ugostiteljima, da žive bolje. Mislim i da je neophodno oglašavati ture, jer se ture ako ne budu popularne i ako ne bude kapaciteta, vjerovatno mogu ugasiti za par mjeseci”, kaže on.

Letovi iz Banjaluke biće organizovani dva puta sedmično, a cijena karata kreće se već od nepunih 20 evra, piše RTRS.

Oznake: Aerodrom, Banjaluka