Francuska u problemu! Za uništavanje vina i podršku proizvođačima troše 200 miliona evra

26.08.2023. | 15:12

Francuska vlada izdvojila je 200 miliona evra za uništavanje viškova vina i podršku proizvođačima.

Do ovoga je došlo nakon što se u industriji pojavilo nekoliko problema, uključujući sve manju potražnju za vinom jer sve više ljudi u Francuskoj pije kraft pivo. Prekomjerna proizvodnja i kriza troškova života takođe pogađaju industriju.

Većina od 200 miliona evra iskoristiće se za otkup viška proizvoda, gdje se alkohol prodaje za upotrebu u predmetima kao što su sredstva za dezinfekciju ruku, proizvodi za čišćenje i parfemi.

U nastojanju da se smanji hiperprodukcija, uzgajivačima će biti na raspolaganju i novac za prelazak na druge proizvode, poput maslina.

“Ubrizgavanjem novca u industriju, francuska vlada ima za cilj zaustaviti kolaps cijena kako bi proizvođači vina ponovno mogli pronaći izvore prihoda”, rekao je ministar poljoprivrede Mark Fesnau.

Uprkos finansijskoj pomoći, početni fond EU od 160 miliona evra, koji je francuska vlada povećala na 200 miliona evra, vinska industrija mora “gledati u budućnost, razmišljati o promjenama potrošača i prilagoditi se”, dodao je.

Podaci Evropske komisije do juna pokazuju da je potrošnja vina pala za 7 odsto u Italiji, 10 odsto u Španiji, 15 odsto u Francuskoj, 22 odsto u Njemačkoj i 34 posto u Portugalu, dok je proizvodnja vina u cijelom blokus porasla 4 posto, piše Klix.

Oznake: Francuska, Problem