Ekonomski oporavak turizma u BiH: Donirano dodatnih 1,2 miliona evra od strane EU

29.06.2021. | 11:32

Ambasador Johan Zatler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, juče je u Sarajevu bio domaćin konferencije “Turizam – prekretnica ekonomskog oporavka”, fokusirane na izazove i prilike za razvoj održivog turizma u BiH i korištenje potencijala ovog sektora.

“Bosna i Hercegovina, itekako ima potencijal za razvoj turizma koji može pokrenuti pozitivne promjene u zemlji. Mi smo to prepoznali i podržali sa 1,6 miliona evra plasiranih kroz EU4 Business program dok će dodatnih 1.2 miliona uskoro biti investirano kroz EU4 Business Recovery za obnovu turizma od posljedica Kovida”, naglasio je ambasador Zatler.

Oba projekta sufinansiraju EU i Vlada Republike Njemačke.

Konferencija je bila podijeljena na tri panela, tokom kojih se razgovaralo o oživljavanju turističkog sektora, jačanju njegove konkurentnosti, te prilikama za razvoj zelenog i održivog turizma.

Ministar okoline i turizma FBiH Staša Košarac naglasio je da BiH ima mnogo toga da ponudi turistima te da je cilj zemlje da prati turističke trendove zemalja članica EU i da se naše ponude prilagode novonastaloj situaciji.

Putem video-linka, konferenciju je pratilo više od 100 predstavnika civilnog društva, biznisa, organizacija i udruženja posvećenih radu u oblasti turizma i šira zainteresovana javnost.