Ekonomski oporavak Njemačke: Smanjen predviđeni rast za 2021, ovo je razlog

15.04.2021. | 12:36

Vodeći ekonomski instituti u Njemačkoj smanjili su predviđeni rast za ovu godinu usljed sporog procesa vakcinacije i pojave zaraznijih sojeva virusa korona, što dovodi do nastavka ograničenja poslovnih aktivnosti u zemlji.

Instituti su prognozirani rast umanjili na 3,7 odsto, što je za jedan odsto manje od prognoze objavljene u jesen prošle godine.

U Njemačkoj traje treći talas epidemije, a broj zaraženih raste i sve više oboljelih zahtijeva liječenje na odjeljenjima intenzivne njege. Vakcinacija u Njemačkoj sporija je u odnosu na proces vakcinisanja u SAD i Velikoj Britaniji uprkos činjenici da je donekle ubrzan prošle sedmice.

Glavni stručnjak za prognoziranje u Institutu za ekonomsko istraživanje “Lajbnic” u Esenu Torsten Šmit izjavio je da taj institut očekuje da ublažavanje mjera počne sredinom drugog tromjesečja, a da se većina bude ukinuta krajem trećeg tromjesečja.

“Tokom otvaranja očekujemo značajno proširenje ekonomskih aktivnosti, naročito u sektoru usluga, koji je posebno ugrožen pandemijom kovid 19”, rekao je Šmit.

Njemačka ekonomija počinje da raste nakon pada od 4,9 odsto u proizvodnji tokom 2020. godine. Izvoz i industrijske aktivnosti bolje su se prilagodili ograničenjima uvedenim zbog virusa korona, ali su uslužna i prodajna preduzeća koja zavise od direktnog kontakta između ljudi izgubila veliki dio zarade, javio je AP.

Ograničenja nisu ista u svih 16 njemačkih pokrajina. Međutim, u cijeloj NJemačkoj zatvoreni su restorani i kafići osim za usluge dostave, ne preporučuju se putovanja koja nisu od ključne važnosti, a zatvorena je i većina prodavnica koje ne prodaju hranu i lijekove.

Vlada Njemačke radi na objedinjavanju mjera koje bi se uvodile u slučaju da broj zaraženih u određenoj pokrajini poraste iznad 100 na 100.000 stanovnika na prosječnom sedmičnom nivou.